INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid modernizuje najstariji britanski univerzitet

25.01.2013. | Design Build Source

Izgradnja očekivanog proširenja „Softbrigde“ zgrade Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji, arhitektonskog biroa Zaha Hadid Architects, započeće krajem ovog meseca. Projekat „Middle East Centre“ jeste nadogradnja Koledža Sv. Antonija (St. Antony's College), jedan od sedam koledža koji su deo prvobitne zgrade. Iako je sama godina izgradnje zgrade nepoznata, on je najstariji univerzitet u engleskom govornom području i veruje se da su predavanja započela davne 1096. godine.

Moderni „Softbrigde“ projekat će povezati dve istorijske zgrade, jednu u Edvardijanskom, a drugu u Viktorijanskom stilu, putem kompozitnog mosta od fiberglasa koji će biti izgrađen iznad potpoljenog dvorišta od 1.200 metara kvadratnih kako bi stvorio dodatni prostor za biblioteku i arhivu zgrade.

Stararhitekta Zaha Hadid je poznata po svom snažnom i savremenom stilu, koji je jasno prikazan u projektu „Softbrigde“ sa krivim panelima i staklenim strukturama. Njen projekat „Softbrigde“ osporava granice dizajna istorijske i revolucionarne arhitekture, ali će doprineti viziji koledža da proširi svoja istraživačka odeljenja za društvene i humanističke nauke.

„Nova biblioteka, istraživački centar i arhiva Koledža Sv. Antonija prevazilazi jake fizičke prepreke kako bi oformila viseći 'most' između postojećih zgrada - spajajući izgrađene i prirodne elemente u cilju pronalaženja koherentne forme - obložen zakrivljenom staklenom fasadom bez ramova koja se izdiže iznad ukopanog dvorišta“, stoji u izjavi arhitektonskog biroa Zaha Hadid Architects.

Telo glavne zgrade biće obloženo sa nerđajućim čelikom, materijal koji je zaštitni znak Zahe Hadid zbog njegove reflektivne karakteristike. Foaje unutar „Softbridge“ će takođe poslužiti i kao prostor za male događaje i izložbe. Unutra, niz svetlarnika u obliku suza će biti postavljeni kako bi se povećala prisutnost prirodne svetlosti, dok će stakleni prozori podstići solarni dopitak i spojiti spoljašnjost sa unutrašnjim prostorom.

Kružno centralno stepenište će povezivati čitaonicu koledža u prizemlju sa arhivom biblioteke koja se nalazi na prvom spratu. Suteren će imati amfiteatar za predavanja koji prikazuje vertikalni pokret poda kroz ponavljanje talasastih, drvenih plafonskih instalacija koje krase plafon.

Ceo projekat odiše pokretima kroz krivudave putanje koje protiču kroz spoljašnje panele i vidljivi su u zakrivljenim stolovima i nameštaju. Apstraktni koncept je projektovan od strane biroa Zaha Hadid Architects 2006. godine, ali je izgradnja odložena zbog problema sa planiranjem i finansiranjem.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;