PRIJAVA-468X60-BANNER

Holandske arhitekte koriste 3D štampač za izgradnju kuće

21.01.2013. | Dezzen

Holandski arhitektonski studio Universe Architecture planira da izgradi kuću sa 3D štampačom koja će biti prva takve vrste na svetu. Projekat nazvan "The Landscape House" će biti štampan u sekcijama koristeći ogromni D-Shape štampač (o kome smo već pisali) koji može da proizvede delove od 6 sa 9 metara korišćenjem mešavine peska i agensa za vezivanje.

Arhitekta Janjap Ruijsenars (Janjaap Ruijssenaars) iz biroa Universe Architecture će sarađivati sa italijanskim pronalazačom Enrikom Dinijem (Enrico Dini), koji je razvio D-Shape štampač, kako bi izgradili kuću koja formu petlje zasnovanu na Mebijusovoj traci.

Arhitekta Ruijsenars je izjavio: "To će biti prvi 3D štampani objekat na svetu. Nadam se da će ona biti otvorena za javnost kada se izgradi." Tim radi sa matematičarom i umetnikom Rinusom Roelofsom, koji im pomaže u razvoju kuće, i oni procenjuju da će za njen završetak biti potrebno oko 18 meseci.

3D štampač D-Shape će stvoriti šuplje volumene koji će biti ispunjeni sa betonom ojačanim vlaknima koji će obliku dati snagu. Ovi volumeni će se zatim spojiti i stvoriti celinu kuće.

Godine 2009, arhitekta Andrea Morgante iskoristio je D-Shape štampač da stvori 3 metara visok paviljon, koji je bio najveći objekat ikada napravljen sa 3D štampačom u to vreme. Oktobra prošle godine, arhitektonski biro Softkill Design je predstavio predlog za štampanje kuće zasnovane na koštanim strukturama. Organska arhitektura u spoju sa modernim tehnologijama polako krči svoj futuristički put ka ne tako dalekoj tehnološko-inovativnoj budućnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;