Holandske arhitekte koriste 3D štampač za izgradnju kuće

21.01.2013. | Dezzen

Holandski arhitektonski studio Universe Architecture planira da izgradi kuću sa 3D štampačom koja će biti prva takve vrste na svetu. Projekat nazvan "The Landscape House" će biti štampan u sekcijama koristeći ogromni D-Shape štampač (o kome smo već pisali) koji može da proizvede delove od 6 sa 9 metara korišćenjem mešavine peska i agensa za vezivanje.

Arhitekta Janjap Ruijsenars (Janjaap Ruijssenaars) iz biroa Universe Architecture će sarađivati sa italijanskim pronalazačom Enrikom Dinijem (Enrico Dini), koji je razvio D-Shape štampač, kako bi izgradili kuću koja formu petlje zasnovanu na Mebijusovoj traci.

Arhitekta Ruijsenars je izjavio: "To će biti prvi 3D štampani objekat na svetu. Nadam se da će ona biti otvorena za javnost kada se izgradi." Tim radi sa matematičarom i umetnikom Rinusom Roelofsom, koji im pomaže u razvoju kuće, i oni procenjuju da će za njen završetak biti potrebno oko 18 meseci.

3D štampač D-Shape će stvoriti šuplje volumene koji će biti ispunjeni sa betonom ojačanim vlaknima koji će obliku dati snagu. Ovi volumeni će se zatim spojiti i stvoriti celinu kuće.

Godine 2009, arhitekta Andrea Morgante iskoristio je D-Shape štampač da stvori 3 metara visok paviljon, koji je bio najveći objekat ikada napravljen sa 3D štampačom u to vreme. Oktobra prošle godine, arhitektonski biro Softkill Design je predstavio predlog za štampanje kuće zasnovane na koštanim strukturama. Organska arhitektura u spoju sa modernim tehnologijama polako krči svoj futuristički put ka ne tako dalekoj tehnološko-inovativnoj budućnosti.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...