INFONET-468X60-BANNER

Deset saveta za poboljšanje operativne efikasnosti vaše zgrade

29.10.2012. | GreenBiz

U Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i drugim razvijenim delovima sveta, zgrade troše 40 odsto energije. U gustim urbanim sredinama, poslovne zgrade troše oko 75 odsto ukupne energije koja se koristi i stvaraju 20 odsto emisija gasova staklene bašte. Ove činjenice čine važne smernice i kritično je da zgrade rade efikasnije kako bi se zadovoljile rastuće potrebe planete za energijom, smanjile emisije štetnih gasova, uštedeo novac i stvorila nova radna mesta.

Mnogi od koraka ka poboljšanju operativne efikasnoti zgrada su relativno jednostavne i jefitne za primenu. Ovde su nabrojana deset koraka koji će pomoći vlasnicima ili menadžerima u napredku ka maksimalnoj efikasnosti za svoj objekat.

Merite potrošnju vode i otpad: Sprovedite reviziju potrošnje vode u svom objektu ili kompleksu kako biste utvrdili gde se voda koristi i rasipa. Smanjite potrošnju vode održavanje opreme i popravljanjem curenja. Čak i malo curenje vode na česmi može da potroši oko 1.100 litara vode mesečno. Obratite posebnu pažnju na toalete, sprikler glave i ledomate.

Obučite vaše osoblje kako da poboljšaju operativnu efikasnost: Njihovo razumevanje novih tehnologija i dobrih praksa u cilju poboljšanja operativne efikasnosti vaše zgrade plaća veće dividente ako oni imaju čvrstu osnovu u osnovama mašinske opreme i upravljanja energijom. Potražite savete od lokalnih stručnjaka ili fakulteta koji vam mogu transponovati svoja iskustva u operativne metode uštede.

Promislite o mogućnosti očuvanja vode: Česme sa niskim protokom vode i vodokotlići sa dvostrukim ispiranjem se već koriste u većini objekata, ali možda je vreme da se proceni šira upotreba pošto je tehnologija dovela do većeg izbora i smanjenja cena. Koristite lokalne biljke za većinu uređenja zajedno sa sistemima za navodnjavanje osetljivo na vlagu.

Održavanje opreme za maksimalnu efikasnost: Vođenje računa o tome da li je oprema pravilno servisirana i održavana znači niže troškove energije i produženi život. Proaktivno održavanje veće mehaničke opreme, kao što su čileri i kotlovi, se brzo isplati. Nemojte zaboraviti na sistem zarobljivanja pare. Oni se često previđaju, ali gotovo uvek pokazuju brzu isplativost.

Otklonite opterećanja vaše opreme: Koristite svoj sistem za upravljanja zgradom da prati, analizira i ponovo podesi ključne KGH podatke kao što je hladna temperatura vode, temperatura tople vode, temperatur vazduha i ventilacije. Reprogramiranje postavljenih tačaka tih vrednosti na minimalne nivoe potrebne za komfor ne samo da će uštedeti energiju, već će i smanjiti opterećenje mehaničkih sistema.

Upoznajte se sa standardima zelene gradnje: Gradite, renovirajte i upravljajte sa svojim objektima u skladu sa standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM...). To će va u krajnju ruku koristiti smanjivanje operativnih troškova i povećanjem vrednosti vaše imovine. Koristiće životnoj sredini štednjom energije i vode; smanjenje otpada; stvaranjem zdravijeg i prijatnijeg okruženja; i smanjivanjem štetnih emisija koji izazivaju efekat staklene bašte.

Budite u korak sa najnovijim sistemima za upravljanje objektima: Bilo da se oni postižu ručno ili sprovođenje ažuriranih aplikacija za sisteme upravljanja objektima, kontinuirana zamena sistema štedi energiju i stavara bolje i unapređenije okruženje za ljude.

Eliminišite trešenje, zvečanje i otpad: Oprema koja pokazuje dokaze o preteranim vibracijama u obliku zvečenja i preteranih nivoa buke vas košta novca. Slušanje je prvi dobar korak, ali možete da naučite kako da poboljšate efikasnost rada sa naprednim alatima za inspekciju vibracija.

Nabavite efikasniju opremu: Zamenite ili eliminišite zastarelu opremu sa Energy Star klasifikovanim uređajima. Ispitajte upotrebu pametnih energetskih traka za otklanjanje manjih opterećenja onda kada ona nisu potrebna. Razmislite o prerađenom i recikliranom kancelarijskom materijalu.

Radite sa zelenim dobavljačima: Ozelenite vaš lanac dobavljača dajući prednost dobavljačima i prodavcima koji se pridržavaju određenih ekoloških praksi.

Postoje ogromni ekonomski i društveni pritisci na vlasnike i menadžere komercijalnih i industrijskih zgrada da koriste svoje resurse racionalnije i da njihove zgrade funkcionišu efikasnije.

Čak i ako je to nešto jednostavno i prosto kao slavina koja curi, postoje mnogi koraci koji vlasnik ili menadžer objekata može da preduzme odmah i na taj način započne putovanje ka uštedi novca i očuvanja naše planete. Ne postoji mali koraci. Postoje samo koraci koji vode ka boljem sutra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

TIS
TIS
IVANJICA
www.tis.rs

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;