Najveća lopatica za vetroturbine na svetu

24.10.2012. | Gizmag

Kompanija Siemens je objavila fotografije svojih zaista ogromnih lopatica za B75 vetroturbinu. Kao što možete da zamislite, prototip turbine koje će koristiti ove lopatice mogu da se pohvale sa sopstvenom zapanjujućom statistikom.

Zaprepašćujuća činjenica jeste da se lopatice dužine 75 metara sastoje od jedne komponente napravljene od epoksidne smole i balse ojačane staklenim vlaknima, i izlivene u ogromnom kalupu korišćenjem procesa koju je kompanija Siemens lukavo nazvala IntegralBlade (integrisana lopatica).

U početku, tri lopatice će biti postavljene na prototipsku vetroturbinu od 6MW u nacionalnom centru za testiranje u Danskoj, koji se nalazi na moru. Površina završene turbine že pokriti oko 18.600 metara kvadratnih i vrhovi lopatice će se kretati brzinom od 290 km/h pri punom intenzitetu. Na brzini vetra od 10 m/s (19,4 čvorova), turbina će biti pogođena sa 200 tona vazduha svake sekunde.

Dužina lopatica od 75 metara jeste definitivno impresivna, imajući u vidu da je raspon krila aviona Airbus A380 79,75 metara. To znači da bi u Y poziciji turbina, avion mogao lako da prođe unutar radijusa od 154 metara iznad lopatica (makar ima prostora, mada u praksi ovo nije preporučivo).

Kompanija Siemens je već postavila vetroturbinu od 6 megavata u vetroparku "Gunfleet Sands" u Velikoj Britaniji, ali ta turbina ima lopatice od "samo" 60 metara. Zahvaljujući procesu koju je Siemens žigosao sa "QuantumBlade", oni tvrde da lopatice B75 turbine teže četiri petine u odnosu na konvencijalne lopatice.

"Smanjenje težine je postignuto korišćenjem specijalno dizajniranih profila lopatica koji su takođe oblikovani na način koji pruža maksimalnu učinkovitost rotora pri opsezima različitih brzina", kaže kompanija.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...