INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prigradska kuća koja demostrira Net-Zero energetsku potrošnju

14.09.2012. | Gizmag

Obično se ne seče vrpca zbog otvaranja prigradske kuće, ali novi objekat izgrađen u Geitsburgu, Merilendu je nešto posebno. Napravljen za potrebe Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) američkog ministarstva za trgovinu, tipičan izgled prigradskog doma je projektovan kako bi istraživači mogli da testiraju razne efikasnosti alternativnih energetskih sistema, materijala i dizajna. Kao rezultat toga, objekat poznat kao Net-Zero energy Residential Test Facility (NZERTF), generisaće onoliko energije koliko bi četvoročlana porodica trošila u tom periodu.

Izgrađena po standardima U.S Green Building Council LEED Platinum, koristeći skoro u potpunosti američke materijale i opremu, NZERTF je dvospratni objekat koji broji četiri spavaće sobe i tri kupatila, i sadrži energetski efikasnu gradnju i aparate, kao i solarno grejanje vode i solarne fotonaponske sisteme za proizvodnju energije.

Tokom prve godine rada, ljudima neće biti dozvoljeno da uđu u kuću, namenjenu za prikazivanje net-zero energetsku potrošnju. Ipak, svetla će se gasiti i paliti u određeno vreme a topla voda i neki određeni uređaji će biti pokrenuti.

Ako vreme to dozvoli, solarni fotonaponski sistemi će se koristiti za napajanje osvetljenja u kući i aparati sa viškom energije se vraćaju u lokalne komunalne mreže putem pametnog strujomera. U vreme kada energija iz solarnih fotonaponskih sistema ne ispunjava zahteve u kući, struja može biti izvučena iz električne mreže.

Objekat je otvoren ove nedelje i podaci net-zero eksperimenta će biti dostupni online kako bi istraživači i javnost pratili napredak.

Rezultati iz ove laboratorije će pokazati da li su projekat i tehnologija na pravom putu i da li je kuća spremna za Vaše susedstvo - rekao je direktor Komore  za standarde i tehnologiju NIST-a Patrik Galager (Patrick Gallagher). "Takođe će omogućiti razvoj novih dizajnerskih standarda i metode testiranja za nove energetski efikasne tehnologije i, nadamo se, ubrzati njihovo usvajanje."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;