Novi planovi novih vlasnika londonske Batersi elektrane

07.09.2012. | dezeen

Novi vlasnici Batersi elektrane (Battersea Power Station) kažu da njeno uređenje, koje će koštati 8 milijardi funti počinje 2013. godine, nakon više od 25 godina spekulacija o budućnosti londonske znamenitosti. Ranije ove nedelje, konzorcijum malezijskih investitora, koji čini firma SP Setia, kompanija Sim Darbi kao i zaposleni štednog i penzionog fonda je kupio lokaciju na kojoj se elektrana nalazi, vrednu 400 miliona funti.   

Rekonstrukcija će uključivati 3400 novih domova, tržni centar, hotele, kancelarije i jedan umetnički prostor. Tokom rada četiri bele kule koje pripadaju elektrani će takođe biti uklonjene i obnovljene korišćenjem novih materijala. Planira se da će prva faza biti kompletna u roku od četiri godine.

Smeštena na južnoj obali reke Temze, elektrana je izgrađena u dve etape, prva je završena 1930. a druga 1950. godine. Iskorišćena je za omot albuma grupe Pink Flojd "Animals", kao i u filmu Alfreda Hičkoka "Sabotage". 

Od prestanka proizvodnje električne energije 1983. godine, elektrana je u velikoj meri ostala upražnjena, kada projektanti i graditelji u više navrata nisu uspeli da svoje predloge pretvore u relanost. Nedavno, fudbalski klub Čelzi bio je neuspešan u svojim nastojanjima da pretvori elektranu u stadion kapaciteta 60.000 sedišta.   

Arhitekta Rafael Vinoli (Rafael Vinoly) je 2008. godine izneo svoje planove za održivi razvoj koji bi uključivao 300 metara visok toranj i eko-dom, dok je britanski arhitekta Teri Farel (Terry Farrell) koju godinu kasnije predstavio predlog uklanjanja zidova elektrane kako bi ga pretvorio u park.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Denis 14.02.2020.
Molim vas za informaciju koja je cena izola...
Dejan 11.02.2020.
De se moze kupiti alat i materijali za ovaj...
Molan 08.02.2020.
cena vakum lifta ,izvodjac u Srbiji. Sprat...
Bojan Djordjevic 08.02.2020.
Interesuje me cena kljuc u ruke "kuca od st...
Lena 07.02.2020.
... neka dodju da svicarcima izgrade drugu ...