Singapur: Svetska prestionica malih domova

06.09.2012. | The Antlatic cities

Singapur - grad/država je postala leglo za izgradnju super malih stanova, nazvanih Shoebox (kutija za cipele) u poslednjih nekoliko godina. Ovi mali stanovi veličine 46 kvadratnih metara i manje, dominiraju na tržištu nekretnina u ovom gradu. Na kraju 2011. godine, bilo je 2.400 Shoebox jedinica, prema proceni singapurske vlasti. Do kraja 2015. godine biće ih više od 11.000. Sasvim solidna početna prodaja kuća u Singapuru dostigla je svoj maksimum, uglavnom zbog kupovine ovih malih stanova. I sa oskudnim zemljištem i velikim prostorom, manji stanovi su ćesto jedino što ljudi mogu sebi da priušte.    

Iako 11.000 stambenih jedinica ne izgleda mnogo za grad od 5 miliona stanovnika, vlast je dovoljno zabrinuta zbog trenda i planira da ga zaustavi pre nego što se proširi u prigradska naselja. Singapurski zvaničnici su nedavno najavili novi set pravila koji obeshrabruju izgradnju novih projekata izvan centralnog dela grada gde se grade uglavnom mane jedinice. Pravila će stupiti na snagu u novembru a zvaničnici, iako priznaju da su Shoebox jedinice potrebne gradu, nadaju se da mogu da ograniče broj Shoebox jedinica.

To je legitimna zabrinutost. Infrastruktura u okolini ovih projekata nije predviđena za dodatni saobraćaj na putevima, korišćenje vode i električne energije koje donose stanovnici ove stambene jedinice. Zvaničnici u Singapuru žele da imaju veću kontrolu dokle tamošnja populacija može i treba da ide.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije