INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

I Zrenjanin dobija svoje kupalište

13.06.2012. | E-kapija

Beograđani imaju Adu, Novosađani Štrand a od naredne godine i građani Zrenjanina dičiće se kupalištem u svom gradu. Zrenjaninsko "more" je reka Begej, tačnije jezerski sistem "Begejska petlja", koji će realizacijom projekta Jezero II postati jedno od najatraktivnijih kupališta u Srbiji. Osim uređenih plaža u užem centru grada, kupališni kompleks dobiće prostor za rekreaciju na vodi i pored vode, sa sportskim terenima, biciklističkim stazama, dečijim igralištima, uslužnim i komercijalnim uslugama.

Jezerski sistem "Begejska petlja" sastoji se iz 3 jezera, prostire na površini od 19 hektara, a nastao je izmeštanjem toka Begeja početkom osamdesetih godina.

Značajni hidrotehnički zahvati na starom toku Begeja kroz grad izvršeni su usled ugroženosti životne sredine, čime je presečen meander "Begejska petlja" i skraćen tok reke kroz grad, a od starog korita formiran jezerski sistem od tri jezera.

Jezera I i III za pecanje i rekreaciju, kao i postrojenje za primarno prečišćavanje vode u funkciji su više od dve decenije, dok je Jezero II, namenjeno za kupanje, godinama ostalo netaknuto. No, do danas naizgled bara sa muljem i trskom, naredne godine postaće prava oaza u centru Zrenjanina.

Kako je za "eKapiju" rekao Branislav Knežević, direktor JP Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina u toku je realizacija planiranih radova na uređenju Jezera II, a rokovi za završetak su u 2013 godini.

U okviru završetka uređenja Jezera II planirano je da se uradi podela jezera na dva dela (Jezero IIa i IIb) i izvrši kompletno opremanje javnih površina lokaliteta: uređenje korita i šetališta, završetak postrojenja za sekundarno prečišćavanje vode i izgradnja kompletne infrastrukture.

Površina obuhvaćena Planom uređenja iznosi 80.553m2, a jezerska voda će izgradnjom sekundarnog prečistača biti dovedena do čistoće pitke vode i zdravstveno bezbedna za kupanje.

Prema Kneževićevim rečima, planirane aktivnosti u okviru kompleksa biće sport i rekreacija na vodi i pored vode, vodeni park, dok bi prostor oko jezera bio u funkciji samih jezera, sa uređenim saobraćajnicama, parkinzima, trotoarima, dečijim igralištima, plažama i zelenilom.

U okviru šetališta, obale će biti uređene pešačkim i biciklističkim stazama, opremljene rasvetom i mobilijarima, a na prostoru oko jezera biće izgrađeni prilazni putevi, mesta za parkiranje vozila i sportski tereni. Predviđeni su i delovi površina oko jezera namenjeni poslovno - komercijalnim sadržajima.

Glavne projekte kompletne sanacije tzv. "Begejske petlje" uradio je beogradski Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" još 80-tih godina prošlog veka, dok su, kako sagovornik "eKapije" ističe, autori ideje o pretvaranju meandra reke Begej u sistem jezera stručnjaci bivšeg zrenjaninskog Zavoda za urbanizam na čelu sa Berbakov Miloradom.

- Može se reći da u Srbiji postoji, u smislu koncepta, sličan sistem jezera - beogradska Ada Ciganlija, ali se kod nje prečišćavanje ostvaruje prirodnom filtracijom - ističe Knežević.

Potpunim završetkom "Begejske petlje" Zrenjanin će sasvim sigurno biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji u samom centru ima privlačno kupalište koje će moći da primi i do 10.000 posetilaca.

Radove na uređenju Jezera II, koje izvodi konzorcijum preduzeća na čelu sa "Hidrozavodom" iz Novog Sada, finansira grad Zrenjanin uz sufinansiranje Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Kako je za "eKapiju" rekao Knežević, planirana vrednost radova i odobrena sredstva iznose 166 miliona dinara.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;