INFONET-468X60-BANNER

Baku, grad koji neprestano raste

23.05.2012. | Pogledaj

Baku, glavni grad Azerbejdžana, u poslednjih par godina ruši sve rekorde brze gradnje, arhitektonskog, odnosno developerskog razvoja grada koji se pretvara u pravu metropolu evro-azijske međe.

Baku je smešten na Kaspijskom jezeru, sa nešto više od dva miliona stanovnika, a poslednjih godina se u arhitektonskom kontekstu uz ime ovog grada vežu imena nekih velikih arhitektonskih zvezda, koji u njemu već grade ili će tek graditi. Osim arhitekata koje su Azerbajdžanci uspeli da dovedu da grade u ovom gradu budućnosti, impresivna je i brzina kompletiranja tih istih građevina –  izuzetno kratak rok gradnje novosagrađenih objekata.

Dovoljno je znati činjenicu da prošle godine, kada su Azerbejdžanci pobedili na takmičenju za pesmu Evrovizije, dvorana u kojoj se ove godine održava Eurosong, nije postojala. Kolosalna zgrada „Crystal Hall“ u potpunosti je projektirana i izgrađena za manje od godinu dana. Kao arhitekti su potpisani Alpine Bau Deutschland AG.

Osim spomenute dvorane u Bakuu je nedavno završen i kulturni centar Haydar Aliyev Center, po projektu najpoznatijeg svetskog arhitekte Zahe Hadid. Bela valovita zgrada sadrži tri konferencijska auditorijuma, biblioteku i muzej i trebao bi da odigra integralnu ulogu u intelektualnom životu i budućnosti grada. U Bakuu bi trebao da gradi i Sir Norman Foster, a veliki projekat, odnosno masterplan za ostrvo sa sedam planina – CO2 free ZIRA Island danskog BIG-a, trenutno je na čekanju.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;