INFONET-468X60-BANNER

Stručnjaci sa FTN-a testirali opterećenje Mosta na Adi

21.05.2012. | 24 sata

Tim profesora i asistenata s Fakulteta tehničkih nauka imao je jedan veoma odgovoran zadatak - da testira opterećenje Mosta na Adi u Beogradu pre nego što se on pusti u saobraćaj.

Novosadski stručnjaci sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju proveli su na mostu 20 dana, dovukli su 48 kamiona i opteretili konstrukciju teretom od čak 1.700 tona. 

- Probno testiranje je zakonska obaveza. Kompanije koje su gradile most prikupile su nekoliko ponuda i izabrale su da nama povere zadatak jer imamo dosta iskustva i najsavremeniju opremu - priča dr Vlastimir Radonjanin, direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju FTN-a.

Tim od 20 stručnjaka, među kojima su bili profesori i asistenti sa FTN-a, kao i stručnjaci iz dve privatne građevinske firme, radili su danonoćno kako bi do detalja proverili bezbednost Mosta na Adi. Ispitano je pet prilaznih mostovskih konstrukcija, dva vijadukta i glavna konstrukcija.

- Radilo se punih 20 dana bez prestanka. Probno opterećenje podrazumeva da se dokaže da su svi proračuni u redu, da su radovi izvedeni kako treba. Dokazuju se stabilnost, sigurnost i nosivost same konstrukcije. Dovukli smo 48 kamiona, a u jednom momentu opterećenje konstrukcije bilo je 1.700 tona. Testira se opterećenost traka, a zatim kamioni prolaze u brzini kako bi se videlo koliko most vibrira - kaže on. Kako ističe, bio je to „trenutak istine“ za Most na Adi.

- Tek kada smo završili testiranje, čekao nas je veliki posao, proračuni ugiba, napona sajli i sve ostalo. Pao nam je kamen sa srca kada smo videli da je most savršeno bezbedan i spreman za otvaranje. Graditelji su zaslužni za to što Most na Adi izgleda velelepno i specifično, a nama je čast što smo dobili priliku da učestvujemo u ispitivanju - priča Radonjanin.

Dr Vlastimir Radonjanin kaže da su i studenti građevine učestvovali u ispitivanju, ali ovoga puta samo kao posmatrači. „To je za studente bilo dragoceno iskustvo i mislim da su se još više uverili koliko je građevinarstvo divna struka. Podrazumeva se, bili smo i na otvaranju mosta“, kaže Radonjanin.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;