INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stručnjaci sa FTN-a testirali opterećenje Mosta na Adi

21.05.2012. | 24 sata

Tim profesora i asistenata s Fakulteta tehničkih nauka imao je jedan veoma odgovoran zadatak - da testira opterećenje Mosta na Adi u Beogradu pre nego što se on pusti u saobraćaj.

Novosadski stručnjaci sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju proveli su na mostu 20 dana, dovukli su 48 kamiona i opteretili konstrukciju teretom od čak 1.700 tona. 

- Probno testiranje je zakonska obaveza. Kompanije koje su gradile most prikupile su nekoliko ponuda i izabrale su da nama povere zadatak jer imamo dosta iskustva i najsavremeniju opremu - priča dr Vlastimir Radonjanin, direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju FTN-a.

Tim od 20 stručnjaka, među kojima su bili profesori i asistenti sa FTN-a, kao i stručnjaci iz dve privatne građevinske firme, radili su danonoćno kako bi do detalja proverili bezbednost Mosta na Adi. Ispitano je pet prilaznih mostovskih konstrukcija, dva vijadukta i glavna konstrukcija.

- Radilo se punih 20 dana bez prestanka. Probno opterećenje podrazumeva da se dokaže da su svi proračuni u redu, da su radovi izvedeni kako treba. Dokazuju se stabilnost, sigurnost i nosivost same konstrukcije. Dovukli smo 48 kamiona, a u jednom momentu opterećenje konstrukcije bilo je 1.700 tona. Testira se opterećenost traka, a zatim kamioni prolaze u brzini kako bi se videlo koliko most vibrira - kaže on. Kako ističe, bio je to „trenutak istine“ za Most na Adi.

- Tek kada smo završili testiranje, čekao nas je veliki posao, proračuni ugiba, napona sajli i sve ostalo. Pao nam je kamen sa srca kada smo videli da je most savršeno bezbedan i spreman za otvaranje. Graditelji su zaslužni za to što Most na Adi izgleda velelepno i specifično, a nama je čast što smo dobili priliku da učestvujemo u ispitivanju - priča Radonjanin.

Dr Vlastimir Radonjanin kaže da su i studenti građevine učestvovali u ispitivanju, ali ovoga puta samo kao posmatrači. „To je za studente bilo dragoceno iskustvo i mislim da su se još više uverili koliko je građevinarstvo divna struka. Podrazumeva se, bili smo i na otvaranju mosta“, kaže Radonjanin.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;