IZOLACIJA-468X60-BANNER

Golden gejt puni 75 godina

15.05.2012. | Tanjug

Jedan od najpoznatijih mostova sveta, Golden gejt u San Francisku, puni ovog meseca 75 godina. Veliki, smeo i narandžast, ovaj most je jedan od najprepoznatljivijih simbola u svetu i ponos građana San Franciska. Gradske vlasti obeležiće ovu godišnjicu nizom manifestacija, filmovima, izložbama i obilascima u pratnji vodiča, a glavna proslava biće održana 27. maja, na dan kada je most otvoren.

 

Most, projekat inženjera Džozefa B. Štrausa, trebalo je da zameni trajekte koji su povezivali San Francisko sa gradovima okruga Marin, a svoje ime duguje moreuzu iznad kojeg se nadvija.

Kada je otvoren 27. maja 1937. godine, bio je najduži viseći most na svetu (2.737 metara), a to je ostao sve do izgradnje mosta Verazano u Njujorku 1964.

Golden gejt je od trenutka kada je pušten u saobraćaj prešlo više od dve milijarde vozila. Tri puta je bio zatvoren zbog vremena, ali se često dešava da jedan njegov deo bude prekriven maglom.

Na Golden gejtu su se prvi put sreli junaci koje su Džimi Stjuart i Kim Novak tumačili u filmu "Vertigo" iz 1958, a u "Zvezdanim stazama" iz 2009. je umalo srušen u napadu vanzemaljaca.

Kao i većina drugih mostova, i Golden gejt ima svoju tragičnu hronologiju. Do sada je više stotina ljudi skočilo sa njega u smrt. Rasprave o tome kako sprečiti samoubistva vode se od prvog slučaja skakanja sa mosta koji se dogodio iste godine kada je Golden gejt otvoren.

U početku je predlagano da se podignu ograde, ali one nikada nisu postavljene. Najnoviji projekat podrazumeva izgradnju čelične mreže ispod mosta, ali ni on nije ostvaren u nedostatku sredstava.

Linkovi:

Povezane vesti sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;