INFONET-468X60-BANNER

Bašta u enterijeru uz fleksibilni podeoni zid (video)

14.05.2012. | Gizmag

Nema ničeg lepše od opojnih mirisa svežeg bilja, i ništa više zadovoljavajuće nego kada ih sami odgajate. Bez obzira da li ih koristite da vam zamirišu u nekom prostoru ili zbog davanja jedinstvenosti vašim kulinarskim sposobnostim, ako živite u prepunom gradskom smeštaju uživanje u svežem zelenilu može biti teško.

Ako vaš dom nije blagosloven sa dovoljno prozorskog prostora za postavljanje visećih bašti, ali imate dovoljno podnog prostora koji može biti podeljen, pogledahte projekat Herb 2 iz Fabrikaat. Eksperiment savijanja i presavijanja čini ovaj fleksibilni podeoni zid koji je takođe vrt za vaše biljke i neobičan izvor nisko-energetskog osvetljanja za vaš životni prostor.

Podeoni zid Herb 2 je zamisao Mariane Hidal (Mariann Hidal) iz Norveške i Milde Liubinskaite iz Litvanije, i stvoren je tokom intezivnog, tromesečnog dizajn kursa na master studijama Enterijera i dizajna na Piet Zwart Institutu u Roterdamu, Holandija.

Ovo je bio jedan od četiri Fabrikaat projekta izloženih na nedavnoj Milanskoj nedelji dizajna, i za njega se kaže da je stvoren pod uticajem očiglednoh nedostatka baštenskog prostora na raspolaganju onih koji žive u Holandiji.

Struktura karakteriše povezane jedinice napravljene od iverice od bora, gde svaka sadrži mali pleksiglas terarijum. U svom položaju mirovanja, Herb 2 izgleda kao gomila kutija, ali postoji ručni mehanizam za povlačenje koji se koristi da se podigne strateški povezani kontejneri tako da se pojavljuju praznine među njima.

Svaka jedinica može da se rotira do 90 stepeni radi ventilacije i pružanja pristupa biljkama, i korisnici mogu da eksperimentišu sa različitim modelima u zavisnosti od ukusa, a verovatno i strukturalnog balansa.

Komponente bašte mogu da klize napred i pozadi kako bi pomogle u regulisanju uslova rasta, dok nisko-energetsko LED osvetljenje na donjoj strani svake kocke znači da korisnici ne moraju da brinu o postavljanju ovog pregradnog zida u blizini prozora. Ovo takođe čini pregradni zid atraktivnim za dnevne sobe. Biljke se odgajaju u posebnim kesama za sađenje napravljene od vodootpornog najlona, koje mogu biti jednostavna izvučeni i zamenjeni po potrebi.

Sistem Herb 2 nije dostupan komercijalno, ali sledeći video prikazuje proces projektovanja od početka do kraja, ako ste kojim slučajem inspirisani da izgradite sopstvenu verziju.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;