INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Alcoa predstavlja nove panele za "ubijanje smoga"

30.04.2012. | Gizmag

Prošle nedelje gigantska multinacionalna kompanija Alcoa, koja se bavi proizvodnjom aluminijuma, najavila je svoje nove arhitektonske panele za "ubijanje smoga" - drugim rečima oblaganje spoljašnjosti objekta koji mogu da uklanjaju zagađivače iz okolnog vazduha. Aluminijumski paneli, brendirani sa EcoClean tehnologijom, imaju sloj titanijum dioksida koji razbija zagađivače u direktnoj sunčevoj svetlosti.

Naravno pročišćujuća svojstva titanijum dioksida su opšte poznata i široko primenjena u tzv. aplikacijama za samo-čišćenje, kao što je eksperimentalni tretman pamuka i proizvoda i sijalice za čišćenje vazduh u prostoriji. Istraživački proizvod titanijum dioksid, takođe poznat kao Titania, često se koristi u sistemima za prečišćavanje vode.

Titanijum dioksid je zaista prilično koristan zbog svoje brilijantne beline, prirodno se javlja masa koja se najčešće koristi kao pigment boje, plastike i radova, kao i hrane i lekova. Njegova sposobnost da apsorbuje ultraljubičasto zračenje čini ga najčešće korisnim sastojkom za zaštitu od sunca.

Titania ima fotokatalistične sposobnosti pod ultraljubičastim svetlom koji se upotrebljava u ovom i sličnim proizvodima. U stvari, sa dodatkom ili volframa trioksid azotnih jona, Titania može delovati kao fotokatalist ispod previše vidljive svetlosti. Titania hidrofilik se, nasuprot hidrofobnoj, koristi kao samo-čišćenje materijala i u potpunosti se ne oslanja na vodu da ukloni prljavštinu. Umesto toga, organski zagađivači se dele na "bezopasnu materiju" kada su izloženi svetlosti.

Linkovi:

Vezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;