INFONET-468X60-BANNER

Prva aktivna kuća u Moskvi

16.11.2011. | Radi Doma Pro

Prva aktivna kuća u Moskvi izgrađena je korišćenjem integrisanih rešenja za inovativne tehnologije i upotrebom ekoloških materijala. Prošle sedmice, ova aktivna kuća, koja se nalazi u Podmoskovlju, pored autoputa za Kijev, predstavljena je javnosti.

 

Projektovale su je mlade arhitekte iz eksperimentalne laboratorije Poligon. Kuća ima povećani nagib krova na južnoj strani, koji tako formira veći deo fasade koja je okrenuta ka toploj strani. Na toj istoj fasadi ima i svetlarnike i solarne kolektore. Zbog velike količine prirodne svetlosti, čak i u večernjim časovima, može se uštedeti i do 20% energije. Svi prozori su opremljeni sistemom za kontrolu svetlosti, te se automatski otvaraju povećavajući osvetljenost i grejanje pomoću energije Sunca, ili se zatvaraju sprečavajući pregrevanje tokom vrelih dana.

 

Prozori, koji se nalaze na južnoj fasadi, propuštaju u kuću toplotnu energiju sunca, zadržavajući je unutra zahvaljujući premazima za uštedu energije na staklu. Ova energija se koristi za toplotnu pumpu kuće koja 1kW energije pretvara u 3-4kW. Solarni kolektori, podno grejanje i toplotne pumpe čine jedinstveni sistem koji obezbeđuje grejanje i toplu vodu.

 

Mikroklima se održava pomoću aktivne fasade – automatska zaštita od sunca kojom se sprečava pregrevanje kuće. Takođe, kuća ima hibridnu ventilaciju: veći deo vremena koristi se prirodna ventilacija, a veštačka se uključuje samo kada je to potrebno (na temperaturama nižim od 10ºC).

Sve ovo kontrolišu inteligentni sistemi zasnovani na radu senzora koji neprestano mere parametre kao što su unutrašnja i spoljna temperatura, nivo ugljen-dioksida, vlažnost i druge. Parametri unutrašnje mikroklime unose se u sistem i kontrolišu uzimajući u obzir lične sklonosti stanara kuće.

Energetske potrebe ove kuće su 4 do 5 puta manje od standarda i 7 do 9 puta manje od proseka potrošnje. Do sada, kuća sa takvim performansama u Podmoskovlju nije postojala.

Prema preliminarnim informacijama, troškovi usluga za Aktivnu kuću iznosiće 14-15 hiljada rubalja (340-360 evra): 12,5 hiljada (300 evra) za grejanje i 2 hiljade rubalja (50 evra) za struju. Poređenja radi, troškovi grejanja za kuću iste površine koja se greje na gas bili bi dva puta veći, a na struju čak 20 puta veći.

Test kuća će ugostiti mladu porodicu sa troje dece. Planirano je da porodica u kući živi najmanje šest meseci. Za to vreme biće prikupljeno dovoljno informacija, budući da će period njihovog boravka obuhvatiti zimske mesece i trajati do početka leta. Porodica neće snositi troškove tokom svog boravka u kući. 

Povezani tekstovi na portalu Gradjevinarstvo.rs:

Upoznavanje sa pojmovima: Pasivne kuće naspram Aktivnih kuća

 

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;