Pavagen pločice sakupljaju energiju koračanjem (video)

04.11.2011. | Gizmag

Možete li zamisliti snagu 50.000 koraka dnevno? Pa, Lorens Kembel-Kuk (Laurence Kembell-Cook), direktor kompanije Pavagen Systems zamislio je i stvorio Pavagen pločice - nisko ugljenično rešenja koje cilja iskoriščavanju kinetičke energije na ulicama. Ovo nije iznenađujuće jer pločice imaju dosta pažnje kao rešenje stvaranja energije za "gladne" gradove koje imaju dosta pešačkog saobraćaja.

Dizajnirane za korišćenje u površinama za visokim intenzitetom pešačkog saobraćaja, pločice konvertuju kinetičku energiju od koraka pešaka u obnovljivi elektricitet, koji može biti skladišten u litijumsku bateriju ili korišćen za napajanje niskovoltažnih, vanmrežnih aplikacija kao što su ulična osvetljenja, znaci, zvučnici, alarmi i reklame.

Svaki put kada neko stane na pločicu, centralno svetlo se osvetli, "spajajući" osobu sa ulogom koju ona igra u proizvodnji 2,1 vata elektriciteta svakog sata koje pločice mogu da proizvedu (usputno obezbeđujući sebi energiju za osvetljenje pešačkih pravaca).

Ove pločice su napravljene od skoro 100% recikliranog materijala (uglavnom gume) i od malo nerđajućeg čelika. One mogu biti naknadno ugrađene u postojeće strukture i one su, takođe, vodootporne i projektovane da mogu da izdrže spoljne vremenske uslove.

Pavagen pločice su korišćene kao podijum za ples na festivalu Bestival na Isle-of-Wright i trenutno se testiraju u Istočnom Londonu. Uspešno su postavljene u školskom hodniku gde se trenutno prati njihova izdržljivost i učinak, dok ujedno pomažu u snabdevanju elektricitetom objekat. Kada već pričamo o izdržljivosti, za svaku pločicu se tvrdi da ima životni vek od oko 20 miliona koraka ili pet godina.

Septembra 2011. godine, Pavagen je primio svoju prvu komercijalnu porudžbinu i to za lokalite Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. One će biti postavljene na pešačkom pravcu između Olimpijskog stadiona i šoping centra Westfield Stratford.

Linkovi:

 

Komentari: 1

Goran 10.11.2011 11.10.21

Vrlo zanimljiv članak, još malo pa će sva neophodna energija biti proizvedena po sistemu automatskog sata (koji rade na pokret ruke, a ne na bateije).

Iako je pogled delimično futurističan, tehnologije se menjaju danas vrlo brzo pa već koliko za godinu dve može biti krajnje realan.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...