INFONET-468X60-BANNER

Životni ciklus građevinskih proizvoda

15.08.2011.

Praćenje pravaca razvoja građevinskih proizvoda može doprineti sposobnosti arhitekte da ostane na vrhu u oblasti dizajna i tehnologije. Korisno sredstvo za postizanje toga predstavlja marketinški koncept "životnog ciklusa proizvoda".

Procenjivanjem gde se proizvod nalazi u svom životnom ciklusu, arhitekta može da predvidi promene u njegovoj dostupnosti, da prepozna nove kanale promocije i distribucije, da izvaga rizike poveznane sa njegovom upotrebom i da pronađe smisao u brzom razvoju proizvoda i stalnom uvođenju novih.

Životni ciklusi proizvoda obično se dele na četiri faze koje se zasnivaju na učincima prodaje i obrazuju karakterističnu liniju u obliku latiničnog slova "S".

Uvođenje novog proizvoda karakteriše spori rast prodaje. Potrebno je vreme da se prodavci obuče, da se izgrade kanali distribucije, da se prevaziđe otpor promeni utvrđenih obrazaca ponašanja i da se otvore kanali distribucije za novi proizvod. Proizvođači moraju da identifikuju inovativne kupce i da blisko sarađuju sa njima tokom ove faze kako bi ih ubedili da probaju proizvod. Zbog velikih početnih troškova i zahteva promocije, proizvođač ostvaruje malo ili nimalo profita, uprkos obično visokim cenama.
Inteligentni sistemi gradnje nalaze se u ovoj fazi.

Tokom perioda rasta, proizvod stiče brzo prihvatanje na tržištu i unapređenu profitabilnost. "Gde je proizvod korišćen?", jeste pitanje koje arhitekte često postavljaju, a u ovoj fazi većina preduzeća pratiće vođstvo ranih korisnika. Povećana tražnja stimulisaće konkurenciju da uvede nove opcije proizvoda. Iako proizvođači nastavljaju da obezbeđuju visoke nivoe promocije, cene uglavnom ostaju stabilne, dok profit raste kako troškovi prodaje opadaju, a ekonomija proizvodnje raste.
Sistemi spoljne izolacije i završnih radova su u takvoj vazi rasta.

Zrele proizvode označava usporavanje rasta prodaje i profitabilnosti. Zasićenje tržišta dešava se pošto je proizvod prihvaćen od većine potencijalnih kupaca. Na obim prodaje više utiče nivo građevinske aktivnosti nego aktivnosti prodaje i moglo bi se desiti da proizvođači smanje obim prodaje kako bi kontrolisali troškove. Da bi održali nivo učešća na tržištu, proizvođači snižavaju cene, traže tržišne niše koje bi mogli da ekspoatišu, i prave druge modifikacije svog proizvoda ili marketinškog miksa.
Većina građevinskih proizvoda je zrelo, a osnovni materijali kao što su gips-ploče su "roba" (eng. commodity) sa malom razlikom ili bez ikakve razlike između proizvoda različitih proizvođača.

Kako proizvod počne da opada, tako prodaja i profit počnu da se krnje.
Fasadne keramičke obloge na čeličnoj osnovi nekada su bile popularan materijal za uslužne objekte i obloge nenosećih zidova, međutim, suočene sa promenom ukusa i poboljšanjem organskih sistema za premazivanje, doživele su da potražnja za njima opadne.

Takav proizvod često može da se podmladi zahvaljujući velikim unapređenjima, novim kanalima distribucije ili promene mode.
Stakleni blokovi predstavljaju primer dramatične promene pozicije proizvoda. Popularni tokom tridesetih i četrdesetih godina XX veka, stakleni blokovi su doživeli pad prodaje kako su izolovano staklo i fluorescentno osvetljenje sticali popularnost. Poslednji proizvođač u SAD bio je spreman da zatvori fabriku, ali shvativši da nova generacija projektanata pronalazi nove estetske i funkcionalne primene staklenih prizmi, kompanija je ponovo, drugim kanalima, uvela proizvod na tržište i značajno povećala prodaju.

U okviru mnogih kategorija proizvoda, različite stvari mogu biti u različitim fazama svog životnog ciklusa. Kod krovnih pokrivača, na primer, upotreba metalnih krovova sa niskim nagibom, stojećeg prevoja nije više ograničena samo na prefabrikovane metalne zgrade, već se uvodi kao arhitektonski proizvod. Modifikovani bitumenski krovni pokrivači još uvek su u fazi rasta, krovne membrane su zreo proizvod, asfaltni krovni pokrivači su u opadanju, a standardni bitumen kod oblaganja krova pokušava sa obnovom.

Među materijalima za zastakljivanje, vatrootporno staklo je tek nedavno uvedeno, a staklo sa niskom emisijom je u fazi rasta. Prodaja izolovanog stakla je i dalje na visokom nivou, ali to je zreo proizvod budući da je već korišćeno na skoro svim tipovima zgrada i na svim područjima. Obično float staklo je u opadanju dok obrađeno, laminirano i druge vrste stakla doživljavaju rast popularnosti.

Životni ciklusi proizvoda takođe utiču na pisanje specifikacije. Kada je proizvod nov, dodatna pažnja mora se obrati kada se on istražuje za određeni projekat. Na ovom stupnju, specifikacije performansi ili opisne specifikacije prigodne su kako bi se jasno pokazalo šta je potrebno. Tokom faze rasta proizvoda, specifikacije vlasništva mogu biti korišćene zato što će marketing širiti vesti o tome. Kako proizvod sazreva, standardi industrije obično se spajaju, omogućavajući upotrebu specifikacija referenci. Kako proizvod opada, opada lojalnost brendu i proizvod postaje sve više izložen zamenama.

Tempo kojim se građevinski proizvodi uvode i brzina kojom rastu, sazrevaju i opadaju nastavlja da se povećava. Građevinski proizvodi se ne menjaju tako brzo kao mnoge vrste proizvoda za krajnje korisnike ili kao visokotehnološki industrijski proizvodi kao što je elektronika. Ipak, skoro svaka vrsta građevinskih materijala prođe kroz ceo ciklus nekoliko puta tokom karijere jednog arhitekte. U mnogim slučajevima, tempo je još i brži.

Pre samo dve godine, na primer, vodoodbojni premazi visokih performansi na bazi silana i siloksana bili su još uvek u fazi uvođenja. Samo nekoliko brendova bilo je na raspolaganju, cena je bila relativno visoka, a distribucija često ograničena na stručnjake kvalifikovane za nanošenje. Bila je potrebna snažna promocija prodaje da bi se proizvod razlikovao od akrilnih zaptivača i ostalih vrsta vodoodbojnih sredstava koji su ranije postojali i da bi se zainteresovali inovativni specifikatori koji bi mogli da probaju proizvod.

Od tada, tržište silan i siloksan vodoodbojnih premaza promenilo se tako brzo da izgleda da ulazi u zrelu fazu. Ključnu ulogu u ovome imalo je objavljivanje izveštaja istraživanja koji je finansirala federalna vlada SAD koji je ustanovio kriterijume za vodoodbojne premaze. Ovaj test je pokazao efikasnost silan i siloksan vodoodbojnih premaza, podstičući povećanje potražnje i umnožavanje proizvođača i privatnih oznaka brenda. Kako je konkurencija jačala, cene su padale i nabavljači su prebacili akcenat sa promocije na na efikasnu distribuciju niskih troškova. Brendovi se sada međusobno bore za tržište niša, a dešavaju se spajanja i druge vrste konsolidacije tržišta. U međuvremenu, nastavlja se istraživanje i razvoj novih vrsta vodoodbojnih premaza.

Iako proizvodi na bazi silana i siloksana možda neće opadati još tokom mnogo godina, ne bi me iznenadilo ako bi nova vrsta proizvoda ponovo počela svoj ciklus u vrlo bliskoj budućnosti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;