Potraga za baterijama efikasnijim od sadašnjih

27.07.2011. | Economy

Mnoge kompanije i laboratorije trude se da pronađu baterije efikasnije od sadašnjih, koje su još teške, skupe, sporo se pune strujom a brzo prazne... Efikasnije baterije doprinele bi masovnoj upotrebi električnih automobila, dok bi solarne elektrane i elektrane na vetar mogle da akumuliraju nepotrošenu energiju.

Proizvodnja jefitnih i lakih baterija jedna je od najvećih nada proizvođača automobila, kao i kompanija za izradu uređaja za dobijanje energije iz alternativnih izvora, koji su sve popularniji. Ali, kako najvažniji od njih zavise od sunca, odnosno vetra, postoji značajan problem kako da se stvorena energija uskladišti.

"Jedna od najvažnijih primena savremenih baterija bila bi na samom mestu proizvodnje struje iz alternativnih izvora," kaže Hareš Kamat, iz Instituta za istraživanje električne energije, preneo je Voice of America - VOA. "Skladištenje energije veoma je važno za fleksibilnost mreže sa velikim brojem alternativnih izvora. Pošto takvih izvora ima sve više, mogućnost skladištenja pomogla bi mreži da ostane stabilna, jer obnovljivi izvori variraju u proizvodnji", smatra Kamat.

Trenutno se razrađuje više od deset raznih rešenja za lokalno skladištenje električne energije, uključujući litijum-jonske baterije, usavršene olovne akumulatore, natrijum-sumporne baterije i druge. Kompanija "Es end emp si elektrik" razvija bateriju koja bi mogla privremeno da napaja nekoliko porodičnih kuća.

Nove, efikasnije baterije veoma interesuju proizvođače električnih automobila. Iako se takvi automobili već proizvode i prodaju, efikasnost njihovih baterija još nije sasvim zadovoljavajuća, kaže Ali Nurai, iz konsultantske firme KEMA. "Kalkulacija je prosta. Kada vozite očekujete da vam auto pređe 500km bez punjenja, odnosno tankiranja, što znači nekoliko sati vožnje. Litijum-jonska baterija to ne može. Treba nam bolja baterija - manja, sa više energije", ističe Nurai.

Dok druge kompanije rade na pronalaženju novih baterija, Applied Intellectual Capital iz Alamide, u Kaliforniji, pokušava da razvije efikasniji olovni akumulator.

Za sada, niko ne tvrdi da je pronašao idealno rešenje za skladištenje električne energije, ali naučnici čvrsto veruju da je takvo rešenje moguće i da je samo pitanje vremena kada će se najveći deo neiskorišćene energije moći čuvati za kasniju upotrebu, navodi VOA.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...
Milan Radojević 29.12.2021.
Ovo je lepa vest. Sava centar je sa arhitek...
Zoran 28.12.2021.
Ocekujem totalni kolaps I pad cena gori neg...