IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Umesto kasarne „4. juli“ gradić za 13.000 ljudi

22.02.2011. | Branislav Grković | Blic

Za nešto više od godinu dana naselje „Stepa Stepanović“, koje se gradi na prostoru nekadašnje kasarne „4. Juli“ na Voždovcu, trebalo bi da dobije svoje prve stanare, a kompletan kompleks, u kojem će kako se procenjuje živeti oko 13.300 ljudi, trebalo bi da bude završen do jeseni 2012. godine.

Budući izgled naselja "Stepa Stepanović"

Radovi na izgranji prvih 1.450 stanova, od 4.578 koliko će ih biti sagrađeno, počeli su u novembru prošle godine. Objekti nekadašnje kasarne su srušeni, iskopani su temelji za prve zgrade od ukpuno 27 koliko će ih biti izgrađeno. Do sada je ugovorena gradnja 2.250 stanova. Početak radova na ostalim zgradama u Građevinskoj direkciji Srbije očekuju najkasnije do kraja marta.
 
- Završetak prvih radova predviđen je na proleće 2012, a poslednjih na jesen sledeće godine - rekao je direktor Direkcije Dragan Grujić.

Tržni centar u centru naselja
Poslovno-komercijalni objekat nalaziće se u centralnom delu naselje “Stepa Stepanović”. U njemu će stanovnicima biti dostupni tržni centar, supermarket i kulturno-zabavni sadržaji. Takođe, tu će se nalaziti i zelena pijaca, zanatski centar, parking prostor, ugostiteljski objekti, hotelski apartmani i zdravstvena stanica sa pratećim sadržajima za primarnu zdravstvenu zaštitu budućih stanovnika.

Stambene zgrade biće grupisane u sedam prostorno-funkcionalnih celina. Unutar naselja planirane su i brojne zelene površine i sportski tereni. Od 42,3 hektara, više od pola je rezervisano za slobodne i zelene površine.

Kako se navodi na sajtu Direkcije, sa stanovišta organizacije stanova, vodilo se računa o trendovima u potražnji stanova u poslednjih nekoliko godina. U objektima će biti zastupljena široka struktura, od garsonjera do četvorosobnih stanova.

Objekti su konstruisani tako da je budućim vlasnicima ostavljena mogućnost da naknadno sami organizuju unutrašnji prostor i prilagode ga svojim potrebama. U prizemljima zgrada predviđeno je da budu stanovi prilagođeni osobama sa posebnim potrebama. U suterenu će biti garaže i tehničke prostorije.


Plan podrazumeva da ovo naselje ima dve osnovne škole i dve predškolske ustanove koje će biti grupisane na dve lokacije. Jedna škola i vrtić nalaziće se u severnom, a druga u južnom delu kompleksa. Od 4.578 koji se prodaju za 1.290 evra po kvadratu, 21 odsto stanova dobiće Vojska Srbije, koja je i ustupila zemljište nekadašnje kasarne.

Zanimljivi podaci

 • Površina kompleksa 42.31 hektara
 • Kompleks predstavlja padinu u nagibu od juga ka severu, sa visinskom razlikom od oko 30m
 • Predviđeno je 4.578 stanova
 • 148 lokala u stambeno poslovnim objektima
 • Očekivani broj stanovnika je oko 13.300
 • Dve osnovne škole
 • Dve predškolske ustanove
 • Zdravstvena stanica u sklopu poslovno komercijalnog objekta
 • 2.833 parking mesta unutar blokova
 • 2.833 parking mesta uz primarne saobraćajnice
 • Više od 50 odsto prostora rezervisan je za slobodne i zelene površine
 • Oko 10.000 telefonskih priključaka
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;