INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Grade tržni centar sa stadionom na krovu

17.02.2011. | Branislav Grković | Blic

Na stadionu Fudbalskog kluba Voždovac više nema travnatog terana, golova i tribina. Krajem januara na njemu su počela gradnja Sportsko poslovno rekreativnog centra „Voždovac“ od čak 74.600 kvadrata, na čijem će se krovu nalaziti fudbalski teren.

Ovako će izgledati stadion FK „Voždovac“

Prolaznici u Zaplanjskoj ulici, gde se stadion nalazi, često zastaju i gledaju preko polusrušenog zida. Šta se gradi, ne znaju, ali kažu da su čuli kako će tu biti veliki tržni centar na čijem će krovu biti fudbalski stadion. “To je istina”, odgovara na to Jovan Ivković, menadžer projekta.

- Ovo će biti treći objekat ove vrste u Evropi. On će biti turistička atrakcija Beograda, a nadam se i jugoistične Evrope. Beograd će se ponositi ovakvim objektom. Da, zaista će fudbalski stadion koji ispunjava sve norme UEFA biti na krovu ovog objekta - kaže Ivković.

Sportsko rekreativni centar je zamišljen kao objekat na više nivoa. Na prva dva će biti smešten garažni prostor sa oko 1.000 mesta. Iznad njega, na dva nivoa, nalaziće se prodajno-poslovni prostor koji podrazumeva i objekat “Merkatora” i prodavnice sportske opreme, mesta za sportske manifestacije, a na krovu, pored stadiona, nalaziće se i fitnes centar.

- U fazi smo zaključivanja ugovora sa stranim partnerima. Do kraja maja ili juna znaćemo šta će od sportskih sadržaja biti unutar centra. S “Merkatorom” postoji ugovor o zakupu dela poslovnog prostora - kaže Ivković.

Svakako najveća atrakcija biće stadion. Ivković objašnjava da po dozvolama koje imaju, tribine mogu da prime 3.500 gledalaca, a to je i norma koja zadovalja UEFA standarde.

- To će biti dovoljno da se na stadionu mogu igrati međunarodne utakmice. Projekat nam dozvoljava i proširenje kapaciteta za sedenje - priča Ivković.

Iako se pominje cifra od 22 miliona evra, Ivković kaže trenutno još nije moguće precizno definisati vrednost projekta, ali da je jedan od najvećih koje se u ovoj godini gradi u Srbiji. On navodi i da su investitori “privatni kapital Nemačke države i lokalni partner”. Na tabli na gradilištu se kao investitori navode “Eurobau Connect” d.o.o. i Marko Zdravković.

Završetak radova planiran je za mart 2012. godine. FK Voždovac takmiči se u Trećoj ligi i trenutno je na 12. mestu. Stadion je sagrađen 1912. i mogao je da primi 6.000 gledalaca. Još nije odlučeno gde će igrati utakmice u drugom delu sezone.

Jovan Ivković kaže da je dozvole za gradnju ovog objekta dalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

- Bilo bi nerazumno sa naše strane da smo ušli u ovo, a da nemamo dozvole. Objekat je od kapitalnog značaja za Republiku Srbiju i po tim dozvolama i projektima mi i radimo - objašnjava menadžer ovog projekta.

U Ministarstvu je rečeno da je izdata dozvola za pripremne radove, a da za pripremu gradnje glavnog objekta nije, jer takav zahtev još nije dobijen.

 

Komentari: 1

Slaviša Božović 21.02.2011 09.10.42

Poštovani,
Vrlo sam radostan kad pročitam da se negde nešto novo gradi.
Da i ova zemlja ima moderne sportske i poslovne objekte.

Jos samo kada bi ti objekti bili građeni po principu zelene gradnje,
sa solarnim kolektorima koj bi zagrevali prostorije i sanitarnu vodu, možete da zamislite kolika bi ušteda bila za toplotnu energiju i koliko manje zagađenja.

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;