INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mašina za popločavanje tvrdih podloga – platforma za lakši rad (video)

28.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Polaganje opeka za popločavanje tvrdih površina je posao koji zahteva vreme, ali i napor prilikom rada jer telo nijednog trenutka ne može biti u pravilnom i prijatnom položaju. Ovo je naročito pogađalo Henk van Kujik-a, direktora holandske kompanije Vanku i on je izumeo mašinu za polaganje cigala za tvrde površine – Tiger Stone.

Mašina je zamišljena tako da jednim prolaskom preko površine koja treba da bude “popločana” opekom ostavi za sobom stazu od opeka poređanih na željeni način. Nije u pitanju nikakva tehnologija visoke klase – van Kujik je jednostavno napravio platformu za rad koja će njegovim zaposlenim omogućiti da stoje dok ređaju opeku za parkovske staze, na primer.

Najmanje jedan a najviše tri radnika mogu stajati na platformi i ređati opeku na željeni način. Tako poređani redovi se, jednostavno uz pomoć gravitacije, spuštaju niz rampu i postaju deo podloge. Pored zone u kojoj se slažu opeke na mašini se nalazi i “rezervoar” za opeku koja je radnicima na dohvat ruke.

Prednost ovakvog rada jeste i u tome što je mašina električna, ima malo delova koji mogu da se pokvare, a prilikom rada je veoma tiha.

Firma Vanku tvrdi da dvojica radnika mogu za jedan dan da postave najmanje 300m2 opeke za tvrde podloge, dok je jednom radniku “na kolenima i laktovima” dan potreban za 75-100m2.

Naravno, Vanku želi i da prodaje svoj izum a mašina je dostupna u tri dimenzije: 4, 5 i 6m širine platforme. Cena se kreće od 60 do 80.000 evra.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;