Mašina za popločavanje tvrdih podloga – platforma za lakši rad (video)

28.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Polaganje opeka za popločavanje tvrdih površina je posao koji zahteva vreme, ali i napor prilikom rada jer telo nijednog trenutka ne može biti u pravilnom i prijatnom položaju. Ovo je naročito pogađalo Henk van Kujik-a, direktora holandske kompanije Vanku i on je izumeo mašinu za polaganje cigala za tvrde površine – Tiger Stone.

Mašina je zamišljena tako da jednim prolaskom preko površine koja treba da bude “popločana” opekom ostavi za sobom stazu od opeka poređanih na željeni način. Nije u pitanju nikakva tehnologija visoke klase – van Kujik je jednostavno napravio platformu za rad koja će njegovim zaposlenim omogućiti da stoje dok ređaju opeku za parkovske staze, na primer.

Najmanje jedan a najviše tri radnika mogu stajati na platformi i ređati opeku na željeni način. Tako poređani redovi se, jednostavno uz pomoć gravitacije, spuštaju niz rampu i postaju deo podloge. Pored zone u kojoj se slažu opeke na mašini se nalazi i “rezervoar” za opeku koja je radnicima na dohvat ruke.

Prednost ovakvog rada jeste i u tome što je mašina električna, ima malo delova koji mogu da se pokvare, a prilikom rada je veoma tiha.

Firma Vanku tvrdi da dvojica radnika mogu za jedan dan da postave najmanje 300m2 opeke za tvrde podloge, dok je jednom radniku “na kolenima i laktovima” dan potreban za 75-100m2.

Naravno, Vanku želi i da prodaje svoj izum a mašina je dostupna u tri dimenzije: 4, 5 i 6m širine platforme. Cena se kreće od 60 do 80.000 evra.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 01.12.2020.
Поштовани, ово сам гледао само у америчким ...
stoja perkovic 25.11.2020.
Postovani,interesuju me ugradnja protocnog ...
Игор 14.11.2020.
Хвала Вам што сте поделили знање и искуство...
Darko 09.11.2020.
Bolje da je postao ministar turizma ili pra...
Bibi 04.11.2020.
Ko je raspisao tender i gde se može videti ...