"Xeriscape" površine - održivo zelenilo koje ne treba zalivati

18.01.2011. | Green Building Advisor

U suštini, „xeriscape“ je pristup pejzažnoj arhitekturi i vrtovima koji štedi vodu i bolje iskorišćava resurse sa ovih površina. Ovu frazu je skovalo Odeljenje za vodu grada Denvera, SAD i kombinuje grčku reč „xeros“ (suvo) i reč „landscape“ (pejzaž).

„xeriscape“ površina sa piljevinom - link

Pored drugih stvari, ovaj koncept podstiče pažljivo planiranje, efikasne sisteme zalivanja, unapređenje kvaliteta tla, upotrebu organskog otpada (mulches – piljevina, suvo lišće, itd) za sprečavanje isušivanja tla, i biranje odgovarajućeg bilja za neku zelenu površinu.

Jednostavno je - lokalnim biljkama potrebno je manje vode i manje hemikalija kako bi ostale zdrave. Zato se treba opredeliti za sadnju što većeg broja biljaka koje bi ionako, u većoj ili manjoj meri, i same nikle na nekoj površini.

"Xeriscape" jeste odlazak na lokaciju i utvrđivanje šta je to što raste kada nema ljudi. Zatim upravo to bilje treba uzeti za uređenje zelene površine.

Ukoliko neko smatra da je livadsko, divlje bilje, manje lepo od industrijski gajenih vrsta koje se kupuju u rasadnicima, treba da se zapita šta za njega zelenilo uopšte predstavlja – vezu sa prirodom ili umetnički predmet koji zahteva svakodnevnu pažnju?

Las Vegas - kako uštedeti milione litara vode?

Grad Las Vegas, Nevada, pokrenuo je akciju uštede vodnih resursa i zaštite zagađenja tla. Grad je platio svima koji su svoje negovane travnjake zamenili biljnim vrstama koje ne zahtevaju toliko vode.

Od kada je program počeo, preko 15,5 hiljada kilometara kvadratnik travnjaka je uklonjeno. O kakvoj uštedi je reč govori podatak da svaka je godišnja potrošnja vode za zalivanje negovanih „engleskih“ travnjaka u Las Vegasu oko 2240 litara po kvadratnom metru travnjaka – oko 33,5 miliona litara vode.

Izbor odgovarajućeg bilja je jedan od mnogih načina da zelena površina postane održivija: iskorišćavanje kišnice, drenaža i sakupljanje vode, zadržavanje vlažnosti i upravljanje temperaturom na parceli pomoću bilja, itd.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece