INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Vizitorski centar Hanil Cement - izložba betona i njegove reciklaže

26.10.2010. | Architect Magazine

Kompanija Hanil Cement izgradila je edukativni centar za posetioce u kom mogu bliže da se upoznaju sa betonom i načinima njegove reciklaže (ponovne upotrebe). Zbog uloge objekta na samoj zgradi, ali i pejzažu, arhitekti su primenili nekoliko različitih materijalizacija fasade i krove, staza i enterijerskih rešenja.


Hanil Cement vizitorski centar - fasadni zid od gabiona

Tako zgrada prikazuje različite mogućnosti livenja betona u oplate, ali i upotrebu razbijenog betona za proizvodnju gabiona za potporne zidove, kao i "kamene" ograde - komadi betona u pocinkovanim čeličnim varenim "mrežama". Ipak, projektanti iz biroa BCHO (Seul, Južna Koreja) ostavili su mogućnost da se projekat dorađuje kako bude postizan dalji napredak u porizvodnji, reciklaži i ponovnoj upotrebi betona.

Lokacija gde je smešten vizitorski centar zauzima zapadni deo fabričke parcele, uz šumovito brdo nacionalnog parka Mt. Sobaek. Ovo zemljište bilo je u velikoj meri uništeno prolaskom transportera do fabrike cementa. Kako bi vratili originalni, prirodni izgled okruženju, u sklopu projekta vraćena je zemlja koja je uklonjena da se napravi put za kamione.


fasada od gabiona u večernjim satima (levo), fasada od betona livenog u tekstilnoj oplati (desno)

Između ostalih tehnika za beton na ovoj zgradi može da se vidi i betonska fasada izrađena u tekstilnoj oplati - beton sa finim agregatom upumpava se između dva platna ili platna i klasične oplate tako da se postigne zanimljiv izgled livenog betona, sa naborima koji dočaravaju težinu i prorodnost materijala.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MORAVACEM-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;