INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vizitorski centar Hanil Cement - izložba betona i njegove reciklaže

26.10.2010. | Architect Magazine

Kompanija Hanil Cement izgradila je edukativni centar za posetioce u kom mogu bliže da se upoznaju sa betonom i načinima njegove reciklaže (ponovne upotrebe). Zbog uloge objekta na samoj zgradi, ali i pejzažu, arhitekti su primenili nekoliko različitih materijalizacija fasade i krove, staza i enterijerskih rešenja.


Hanil Cement vizitorski centar - fasadni zid od gabiona

Tako zgrada prikazuje različite mogućnosti livenja betona u oplate, ali i upotrebu razbijenog betona za proizvodnju gabiona za potporne zidove, kao i "kamene" ograde - komadi betona u pocinkovanim čeličnim varenim "mrežama". Ipak, projektanti iz biroa BCHO (Seul, Južna Koreja) ostavili su mogućnost da se projekat dorađuje kako bude postizan dalji napredak u porizvodnji, reciklaži i ponovnoj upotrebi betona.

Lokacija gde je smešten vizitorski centar zauzima zapadni deo fabričke parcele, uz šumovito brdo nacionalnog parka Mt. Sobaek. Ovo zemljište bilo je u velikoj meri uništeno prolaskom transportera do fabrike cementa. Kako bi vratili originalni, prirodni izgled okruženju, u sklopu projekta vraćena je zemlja koja je uklonjena da se napravi put za kamione.


fasada od gabiona u večernjim satima (levo), fasada od betona livenog u tekstilnoj oplati (desno)

Između ostalih tehnika za beton na ovoj zgradi može da se vidi i betonska fasada izrađena u tekstilnoj oplati - beton sa finim agregatom upumpava se između dva platna ili platna i klasične oplate tako da se postigne zanimljiv izgled livenog betona, sa naborima koji dočaravaju težinu i prorodnost materijala.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;