Vakuumska izolacija - bezbedniji proizvod uz pomoć bežičnih senzora unutar VIP panela

31.08.2010. | Science Daily

Vakuumska izolacija (VIP - vacuum insulation panels) odlično je rešenje za oblaganje zgrada ali jedan od problema predstavlja i mogućnost da dođe do probijanja vakuumskog panela čime on gubi najveći deo svojih termoizolacionih svojstava. Zato je u martu ove godine predstavljen mali senzor koji bi se ugrađivao u panele i pratio pritisak vakuuma i slao informaciju o eventualnom oštećenju panela.

Vakuumski termoizolacioni paneli sastoje se od dobro zaptivenih komora koje su pet do deset puta bolji izolator od, na primer, polistirenske izolacije.

Međutim, tokom godina, zaptivenost panela popušta usled starenja materijala koji drže vakuum i panel gubi svoja izolaciona svojstva. Takođe, zbog tankih zidova ovi paneli mogu biti oštećeni tokom transporta pa se pre ugradnje mora svaki posebno proveriti i videti da li je vakuum na mestu.

Zato su istraživači sa Instituta za mikroelektronska kola u Fraunhofer-u i Systems IMS-a iz Duizburga razvili posebne senzore koji bi neprekidno pratili pritisak u panelu.

- Senzor za pritisak je smešten unutar panela. Pored mikročipa nalazi se predajnik sa automatskim prijemom sa kalemom koji bežično emituje merene vrednosti kroz omotač panela do kontrolnog prijemnika - objašnjava Hoc Khiem Trieu, šef odeljenja u IMS-u:

- Čitač na spoljnoj strani omotača prima podatke, ali i bežićno napaja senzor u samom panelu preko drugog kalema. Senzor troši izuzetno malo energije i veoma je mali - ima oko 20mm². Druga važna osobina je da se napaja bežično radio-signalom koji dolazi iz čitača, a koji bi prošao čak i kroz tanke slojeve od metala. Zbog ove osobine ista oprema koristi se da meri vakuum u zamrzivačima u laboratorijama gde je izuzetna termoizolovanost neophodna.

Ovakvi senzori već neko vreme primenjuju se i u medicini za merenje krvnog ili očnog pritiska, pa je istraživački tim zapravo radio na njihovoj adaptaciji za primenu u građevinarstvu. Senzor je predstavljen na sajmu Euro ID u Kelnu u maju ove godine, a istraživači se nadaju da će tokom naredne godine moći da uđe u serijsku proizvodnju.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

DOMIS ENTERIJERI
DOMIS ENTERIJERI
SREMSKA MITROVICA-LAĆARAK
www.domisenterijeri.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...