IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Vakuumska izolacija - VIP među izolacionim materijalima

07.03.2009. | Mladen Bogićević | Passive House

Vakuumski izolacioni paneli – VIP (Vacuum Insulation Panels) formirani su po principu termos-boca. VIP se proizvode od poroznih materijala kao što su ploče od presovanog praškastog materijala, staklenih vlakana ili organskih pena. Materijal jezgra je specijalnom metodom obostrano obložen nepropusnom folijom i vakuumiran, a potom zapečaćen.

Termopropusnost vakuumskih panela tipa va-Q-tec je 10 puta manja od konvencionalnih izolacionih materijala poput mineralne vune ili pena, tj. od 0,0035 do 0,0010W/mK u odnosu na 0,040W/mK.

Tako 2cm vakuumskog panela odgovara 20cm izolacije od mineralne vune.

Prednosti VIP-a:

  • 10 puta bolje izolacione sposobnosti od standardnih materijala
  • ušteda prostora uz zadržavanje odlične izolovanosti prostora
  • visok kvalitet i dug vek trajanja

Primena VIP

Vakuumski paneli su odlično rešenje uvek kada je potrebna izuzetna izolacija uz što manji utošak prostora. Koriste se u automobilskoj industriji, kod proizvodnje transportnih kontejnera, u mašinskoj industriji, ali i u građevinarstvu za fasade.

Pogodni su i za one delove objekta gde je značajno uštedeti na dimenzijama a potrebno je ostvariti dobru izolovanost, npr. kod spoljašnjih vrata (takva su npr. vrata proizvođača Oakwood Builders and Joinery).

Posebnu prednost ovoj izolaciji pruža visokonepropusna folija koja pored toga što obezbeđuje vakuumiranje, takođe i štiti jezgro od spoljašnje vlage – glavnog neprijatelja konvencionalnih izolacija.

Cena ove izolacije je… odgovarajuća. Kvadratni metar može koštati i oko 100 evra. Međutim, neki smatraju da će trenutna velika kriza koja je pogodila automobilsku industriju navesti proizvođače da se preorjentišu na druge grane industrije. S obzirom na istovremeni porast gradnje pasivnih kuća, i šire otvaranje tržišta koje zahteva daleko veće količine materijala, očekuje se i prilagođavanje cene.

Ipak, i po trenutnim cenama ova izolacija nije toliko skupa koliko se čini. Jedan objekat gabarita npr. 50x20m ima 140m obodnog zida. Ukoliko pokušate da dostignete standard pasivne kuće koja zahteva 20cm izolacije, sa VIP-om dobijate 18cm širine korisnog prostora po svakom dužnom metru, tj. na 140m oko 25m² po etaži.

Na četiri etaže dobije se 100m² što u gusto izgrađenim urbanim centrima može da predstavlja dobit od 2-4.000 evra po kvadratu, tj. 200-400.000 evra.

Ukoliko je visina četvorospratnice 15m, dobija se površina fasade od oko 2.000m², ne računajući otvore. Ukoliko je polovina fasade pun zid koji treba izolovati onda je cena VIP-a 100.000 evra za celu fasadu. Dobit, u okviru istog gabarita, može biti par stotina hiljada…

Više informacija možete potražiti ovde.

Priča sa fotografija

PassiveHouse Solutions je britanska kompanija specijalizovana za proizvodnju materijala i sistema koji obezbeđuju uštedu energije i održivu gradnju: izolacionih materijala, fotovoltažnih i solarnih panela za grejanje vode, vertikalnih vetrogeneratora (Vertical Axis Wind Turbines – VAWT), itd.

VIP paneli ovog proizvođača (na fotografijama) zauzimaju posebno mesto u njihovoj ponudi. korišćeni su na objektu Crossway Eco Arch na fotografiji sasvim gore.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

TRITONEX
TRITONEX
KRAGUJEVAC
tritonex.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

BAUMIT
BAUMIT
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

HABERKORN
HABERKORN
NOVI SAD-VETERNIK
www.haberkorn.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;