IZOLACIJA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

SIP (structural insulated panel) - gradnja drvenim termoizolacionim panelima

29.08.2010. | Gradjevinarstvo.rs

SIP (structural insulated panel) zapravo je termin koji na engleskom govornom području obeležava termoizolacione sendvič panele bilo kog tipa. Međutim, za razliku od našeg tržišta tamo se najčešće odnosi na panele od OSB-a sa ispunom od EPS-a, XPS-a ili poliuretana (nešto poput konstruktivnog "heraklita").

Drveni termoizolacioni konstruktivni sendvič paneli mogu imati više uloga u konstrukciji objekta - zidovi, podovi, krovovi, pa čak i temeljni zidovi. Takođe, oni predstavljaju i barijeru za vlagu i curenje vazduha (vidi na tagu ispod teksta), glavna izolacija i naravno, konstruktivni element.

IP standardi dati su i u Međunarodnom građevinskom propisu (International Building Code, APA, Plywood Design Specification 4-Design & Fabrication of Plywood Sandwich Panels for the design of SIPs). Međutim, ovaj dokument se pre svega odnosi na osnovne mehaničke osobine SIP elemenata ali ne i ostale karakteristike koje proizvođači SIP-a treba da postignu.


Foto gore: detalj SIP-a - EPS u sendviču od OSB-a

U dokumentu 2006 International Residential Code, koji važi od 2007. godine, date su detaljnije specifikacije, ali samo za SIP-ove koji služe za konstrukciju zidova.

Kao glavna prednost gradnje SIP-om u odnosu na drvenu ramsku konstrukciju koja se zatim zatvara panelima, termoizolacijom, itd, ističe se zaptivenost što u velikoj meri utiče na uštede energije tokom životnog veka objekta.

Takođe, kao i kod metalnih sendvič panela, gradnja drvenim termoizolacionim sendvič panelima brza je i jednostavna (vidi fotografije).

Napomena: iako naše tržište nije sasvim upoznato sa sendvič panelima na bazi drveta, neki naši proizvođači koriste ove panele za gradnju montažnih kuća. Tako ceo zid sa isečenim otvorom za prozor ili ulazna vrata može biti donešen na gradilište (sa postavljenom dodatnom spoljnom izolacijom), i kuća se zatim montira kao panelna a ne ramska konstrukcija.

Više o gradnji drvetom, sistemima i elementima koji se koriste pronađite na tagovima ispod.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


TERASTEEL-300X250-BANNER
ALTERNATIVA1997-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...

;