INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Moladi plastična oplata - rešenje za masovnu izgradnju stanova u Nigeriji?

21.06.2010. | Allwell Okpi | 234next

Na nedavno održanom sajmu u Lagosu, Nigerija (Lagos Housing Fair 2010, 26 april - 1. maj), Abraham Adewale i njegovi pomoćnici iz kompanije Moladi (franšiza) predstavili su sistem gradnje monolitnih betonskih zidova u plastičnoj oplati kojim za samo 35 dana i 42.000 evra mogu da sagrade kuću sa dve četvorosobne stambene jedinice.

Ovakvi projekti u Nigeriji obično se grade cementnim blokovima, što usporava gradnju i podiže cenu zbog kupovine gotovih proizvoda i transporta. Međutim, ono što ovaj sistem čini znatno efikasnijim jeste upotreba lake plastične oplate.

Pre sipanja betonske mase (cement, pesak i plastifikatori, bez šljunka), uz jednu stranu oplate postave se sve električne i cevne instalacije, zatim i cela oplata, zalije se betonom i skloni - i sve to za samo tri dana.

Ovaj sistem, koji je kompanija Moladi iz Nigerije uvezla iz Južnoafričke Republike, možda će predstavljati revoluciju u masovnoj izgradnju stanova u Nigeriji, naročito u Lagosu gde se za stambenim prostorom oseća najveća potreba.

Ovako je moguće za nekoliko meseci izgraditi stotinu kuća po relativno niskoj ceni, i što je još važnije, u pitanju su kuće visokog kvaliteta koje sad mogu postati dostupne i kupcima sa plićim džepom.

Tema bezbednosti ovih kuća naročito je istaknuta jer zbog loše gradnje u Nigeriji se često dešavaju nesreće usled kolapsa neodgovarajuće konstrukcije.

Ugledna kuća se koristi kao kancelarija firme Moladi (franšiza kompanije iz Južnoafričke Republike). To je kuća sa dva krila i tri spavaće sobe.

- Naš cilj je saradnja sa developerima, većim investitorima, državnim i lokalnim vlastima, jer je u pitanju sistem koji je savršen za masovnu izgradnju u Nigeriji. Važno je razumeti da kvalitet košta i vreme košta. Kada ova dva faktora uračunate u cenu ovo je pilično jeftin sistem - kaže Adewale o planovima i prednostima sistema njegove kompanije.

Adewale, upravni direktor za Moladi u Nigeriji, predstavlja sistem i iznosi računicu:

- Kuća koju smo izgradili kao uglednu košta oko 42.000 evra (7,9 do 8,1 miliona naira). To je ukupna cena sa temeljima i završnim radovima. Za radove je potrebno oko 35 dana: tri dana da se postavi Moladi oplata, električne i cevne instalacije i sipa se malter (beton bez šljunka sa plastifikatorima) i zatim da se skine oplata i da se sačeka 28 dana za sazrevanje betona. Naravno, svaki korak se isplanira pre početka.

On tvrdi i da je ova konstrukcija trajnija od klasičnog blokovskog zida kakav se primenjuje u Nigeriji:

- Jačina konstrukcije je testirana i potvrđena na 11N/mm, dok je ova vrednost za blok 3,4N/mm. To je kao da gradite most - homogena struktura koja se može porediti sa dobro građenim mostom.


Siguran dom i dalje san za siromašne

Problem sa ovom gradnjom jeste to što ne daje prednost za ljude koji žele da izgrade svoj dom, jednu ili dve kuće. Prema Adewale-u minimum za isplativost jeste 25 stambenih objekata sa po dva krila, to jest 50 stambenih jedinica.

Ovo je zbog cene transporta opreme koju nije isplativo premeštati na udaljena gradilišta posle svake izgrađene jedinice.

Johnson Emeruwa, agent za nekretnine kaže da će ovaj sistem možda biti široko prihvaćen, ali da sumnja da će smanjiti cenu stanova, naročito u Lagosu:

- Siromašni neće dobiti jeftinije domove sve i da privatni investitori i država prihvate ovaj sistem i počnu da grade. Pod jedan: postoji samo jedna kompanija koja ga isporučuje i koja ima franšizu, pod dva: ovo je visokokvalitetna konstrukcija. Bogati ljudi će je "oteti" i ona će postati stvar prestiža. I treće: ne možete izuzeti cenu zemljišta iz ove jednačine...

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
LAFARGE-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;