IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ecovative - proizvodi od gljiva za građevinsku industriju

11.02.2010. | Time

Na organskoj farmi nadomak Montereja, Kalifornija, ekološki građevinski materijal raste u desetinama zatvorenih kontejnera za transport robe. Na farmi Far West Fungi uzgajaju se desetina vrsta gljiva za prehrambenu industriju (kao što su shiitake, reishi, pom-pom, itd).

Međutim, Philip Ross-a, umetnika, pronalazača, i strastvenog amatera mikologa, ne zanimaju luksuzne vrste gljiva za skupe restorane. Ono što on u njima vidi jesu tanka vlakna koja se formiraju u zemlji pod nazivom mycelium (micelijum).

U kontejnerima farme Far West Fungi ne koristi se đubrivo i specijalna zemljišta pa mycelium izrasta veoma gusto formirajući sunđerasti svetlobeli sloj iz kog izrastaju pečurke.

Mycelium nema dobar ukus, ali kada se osuši ima izuzetne karakteristike. Netoksičan je, vatrootporan i otporan na buđ i vodu, a bolji je toplotni izolator od staklene vune. Posebno zanimljivo je što se na testovima pokazao jačim od betona.

U decembru 2009. godine, Ross je završio prvi objekat napravljen u potpunosti od tog tkiva pečuraka: svod visok i širok 1,8m -  Dubbed Mycotectural Alpha (trenutno izložen u galeriji u Nemačkoj).

Ukupno 500 opeka koje je odgajio na farmi Far West Fungi bile su toliko tvrde da je prilikom njihovog oblikovanja u pravilan oblik potrošeno nekoliko metalnih testera.

ECOVATIVE - PROIZVODI OD GLJIVA
ZA GRAĐEVINSKU INDUSTRIJU

Firma Ecovative gradi myco-fabriku površine 930m² u Njujorku (Green Island). Ova kompanija je osnovana pre samo tri godine i već je dobila sredstva od EPA-e, Nacionalnog fonda za nauku (National Science Foundation) i Ministarstva poljoprivrede SAD, i to za svog načina uzgoja pečurki na plevi/ljuspicama pirinča ili zrna pamuka:

- Sa tim inače ne možete da hranite ni životinje, to je običan otpad - kaže direktor Ecovative-a, Eben Bayer - Vidimo ovo kao potpuno nov građevinski materijal, pandan drvetu koje ima karakteristike plastike.

Ljuspe semenki se kuvaju, prskaju vodom i myco-vitaminima, i sade zajedno sa sporama gljiva. Ova mešavina se sipa u kalupe željenog oblika i ostavlja u tamna skladišta da izrastu gljive.

Nedelju ili dve kasnije, dobija se gotov proizvod, a materijal postaje biološki inertan. Kompanija je već spremila za proleće svoj prvi proizvod: alternativu Styrofoam peni koja se koristi u industriji ambalaže - Ecocradle (eko-kolevka - na fotografiji iznad desno).

Najveća prednost Ecocradle u odnosu na Styrofoam jeste u ispunjenju životnog ciklusa. Dok se Styrofoam teško reciklira, Ecocradle može odmah biti korišćen kao biorazgradivo đubrivo za baštu.

Ecovative ima spremljen i naredni proizvod - Greensulate (na fotografiji pored). Ovaj proizvod predstavlja izolacioni materijal za građevinarstvo koji bi trebalo da bude predstavljen tržištu tokom 2011. godine.

Prema Bayer-u, inženjerski testovi pokazuju da se gusto nabijen mycelium može koristiti umesto drvenih greda.

- Nije to daleko od realnosti - kaže Bayer za Ross-ovu arhitekturu, a na pitanje da li može sebe da zamisli da živi u ovakvoj kući, Bayer odgovara da je najbolje da počnemo sa gradnjom kućice za pse.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER
AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;