INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako izolovati kuću od hladnoće?

17.01.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Da li tokom zimskih meseci osećate hladnoću u vašem domu? Otkrijte ključna rešenja za izolaciju kuće od hladnoće.

Foto: VEKA

Gde vaš dom gubi toplotu?

Ovo je prva stvar koju treba da otkrijete da biste efikasno izolovali kuću. Evo nekoliko informacija koje biste trebali da uzmete u obzir po preporuci kompanije VEKA.

Da li ste znali da do 40% toplote koja se gubi zimi ima veze sa prozorima? Da li ste znali da provodni materijali deluju kao toplotni mostovi, omogućavajući gubitak toplote? Razlog može biti što je prozor napravljen od materijala koji nisu baš efikasni po pitanju toplotne izolacije, zbog nedostatka zavesa i roletni, pa čak i zbog veličine samih prozora.

Ukratko, odlučivanje za kvalitetne, dobro zaptivene prozore će vam omogućiti uštedu u potrošnji energije doma do 70%.

Po pitanju optimizacija energije i temperature prostorija izuzetno je bitan i krov jer kod njega dolazi do najvećeg gubitka energije. Uz dobru toplotnu izolaciju krova, ušteda energije može biti i do 35%.

Konačno, još jedan aspekt omotača vašeg doma koji utiče na gubitak toplote su zidovi i fasada.

Kada su vam poznati elementi koji mogu izazvati gubitak toplote, VEKA predlaže rešenja koja će vam pomoći da poboljšate udobnost i blagostanje u vašem domu tokom zime:

  • Dajte novi izgled svojim plafonima. Šta mislite o tome da ih obložite na primer drvenim lamperijama? Ovaj prirodni materijal je odlična izolacija.
  • Da li su podovi vašeg doma od drveta? Ako ne, možete to da rešite. Drveni podovi su toplotna barijera protiv hladnoće, ali i efikasan zvučni izolator.
  • Da li su prozori sa dvoslojnim ili troslojnim staklom idealni? Jesu. Zato što će vam pomoći da postignete idealnu unutrašnju klimu, jer pružaju veću izolaciju, a mogu da se dodaju i razni ventilacioni sistemi.

Izbor prozora sa dvoslojnm ili troslojnim staklom zavisi i od kvaliteta izolacije koju pružaju zidovi i od nivoa buke od koje želite da se zaštitite. Ako je dobra izolacija zidova, prozori sa dva, a još bolje sa tri stakla, su odličan izbor jer ćete tako zaokružiti ukupnu izolaciju kuće i moći ćete da se grejete i hladite trošeći manje električne ili neke druge energije.

U slučaju da imate veoma dobru izolaciju, a koristite sasvim prosečne prozore, činiće vam se da je sve u redu, ali ipak ćete gubiti deo toplote kroz prozore i zato je dobro investirati nešto više. Sa druge strane, ako je izolacija zidova loša, morate istovremeno da poradite na poboljšanju te izolacije i na unapređenju izolacije prozora, jer kupovina dobrih prozora nema smisla dok se ne izoluju zidovi.

Ukoliko imate problema sa bukom, prozori sa visokom zaštitom od buke, prvenstveno oni sa laminiranim staklima, mogu da budu dobro rešenje čak i kada je izolacija prosečna, budući da najveći deo buke ulazi upravo kroz prozore.

Najefikasnije rešenje je zamena prozora. Ali, ako okolnosti nisu na vašoj strani i smatrate da nije pravo vreme za to, možete za prvu pomoć privremeno postaviti lepljive izolir trake na prozore i vrata.

Da li imate mogućnost da uživate na balkonu ili terasi? Da li ste razmišljali o opciji da ih zastaklite? Ovim biste zadržali hladnoću napolju i obezbedili sebi novi prostor koji možete da iskoristite na najbolji način.

Da li ste se ikada zapitali kakva je korist od najboljih i najizolovanijih prozora, ako ne promenite i revizionu kutiju za roletne? Odgovor je - nikakva. To je još jedan od uslova kojem se obično ne pridaje odgovarajuća pažnja.

Na kraju, važan aspekt je postavljanje radijatora ispod prozora. Oni obezbeđuju toplotnu ravnotežu tako što zagrevaju vazduh oko prozora, a to je najslabije izolovano mesto.

Ukoliko razmišljate o zameni stolarije, kontaktirajte VEKA proizvođače u vašoj blizini, iznesite svoje planove i želje, a oni će se pobrinuti da budete zadovoljni vašim izborom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;