INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Evo kada počinje izgradnja tunela u Beogradu i koji nas još radovi očekuju

09.04.2024. | Blic

Beograd se sprema za izgradnju tunela koji će spojiti Ekonomski fakultet i Bulevar despota Stefana, sa ciljem da se olakša saobraćajna situacija u centru grada. Ovaj projekat bi prema rečima glavnog urbaniste Beograda Marka Stojčića trebalo da počne krajem maja, a prvi koraci biće napravljeni na delu kod Bulevara despota Stefana.

Tunel

Tunel kod Ekonomskog fakulteta (Foto: Grad Beograd)

Tunel, dužine oko 2 kilometra, ima za cilj da pod zemlju usmeri saobraćaj koji dolazi sa Novog Beograda i kreće se ka Paliluli, Zvezdari i mostovima preko Dunava, te da tranzitni saobraćaj ne prolazi kroz centar grada, naveo je Stojčić za Blic. Izrazio je očekivanje da će se saobraćajne gužve u ovom delu grada smanjiti za petinu.

Pored ovog projekta, Stojčić je za Blic govorio i o izgradnji novog mosta preko Ade Huje, koji bi trebalo da doprinese boljem saobraćajnom povezivanju i smanjenju nepotrebnog ulaska vozila u grad. Naglasio je da je pravac od Pupinovog mosta, preko Borče, do Ade Huje prava gradska obilaznica i da će most svakako biti izgrađen.

"To je most bez koga ne možemo," istakao je Stojčić, dodajući da postoji mogućnost izgradnje još jednog mosta na Savi kod novobeogradskih blokova, ali se to trenutno ne razmatra.

Rekonstrukcija Pančevačkog mosta je takođe nešto o čemu se dosta govori u poslednje vreme. Glavni urbanista je naveo da će, uz privremenu saobraćajnicu, uskoro početi rekonstrukcija pristupnih delova mosta, dok će sama konstrukcija biti postepeno rekonstruisana jer "nije toliko loša".

Stojčić je za Blic podelio i informacije o radovima na Trgu Nikole Pašića, koji napreduju odlično, sa planom da se vrati originalni izgled trga. Naveo je da će biti više zelenila i savremenije uređenje, ali će osnovni elementi ostati isti. Radovi će trajati 4-5 meseci.

Problem nedostatka parking mesta u Beogradu je takođe tema o kojoj je Stojčić govorio, ističući da se godišnje registruje 11.500 novih automobila. Prema njegovom mišljenju, to je neodrživo i neophodno je tražiti alternativna rešenja, poput javnog prevoza, pešačenja ili biciklizma.

Naveo je da se zato žuri sa metroom, a gradi se i 2.006 parking mesta. Objasnio je da trenutno imamo jedan i po automobil po stanu i da za njih više nema mesta.

Na kraju je najavio i rekonstrukciju platoa kod Hrama Svetog Save, s ciljem da se što pre krene sa obnovom tog prostora.

 

Komentari: 1

DARKO 15.04.2024 12.35.39

Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz park, tj. da Gavrila Principa ide preko tunela. Drugo, zašto skidati tramvajski most kada je logično da novi most ide od Zarije Vujoševića direktno na Kraljice Drage Obrenović.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;