INFONET-468X60-BANNER

Kinezi će pomoći projekat vetroparka Plandište (video)

17.12.2014. | Tanjug

Kompanija NIS „Energovind“, kćerka kompanije NIS, potpisaće memorandum o saradnji s kineskom kompanijom „Goldvind“ o isporuci vetrogeneratora za vetropark Plandište, najavio je pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac. On je na privrednom panelu u okviru Četrvrtog ekonomskog foruma Kine i 16 zemlja SEE rekao da će u tom poslu značajnu pomoć predstavljati i kreditna podrška kineske „Eksim“ banke, koja će NIS-u odobriti kredit vredan 225 miliona dolara, kao i da će vetropark biti snage 102 megavata.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Banjac je istakao da energija vetra u Srbiji njije dovoljno iskorišćena, ali da se on nada da će u daljem razvoju tog sektora bolje biti iskorišćeni podsticaji države. U tom je smislu izrazio uverenje da će Srbija biti u prilici da ostvari cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora poveća proizvodnju struje na 27 odsto, umesto 21,2, koliko je to sada.

Banjac je istakao da Srbija od obnovljivih izvora energije trenutno najviše koristi drvnu biomasu i male vodotokove, u količini od oko million tona ekvivalentne nafte.

- Srbija koristi samo oko trećinu potencijala obnovljivih izvora energije, a naročito je neiskorišćen potencijal vetra i sunca – kazao je Banjac.

On je najavio da će do kraja ove godine biti usvojena strategija razvoja energetike Srbije do 2025. godine, što će doprineti povećanju energetske sigurnosti Srbije.

- Srbija će do kraja ove godine usvojiti i novi zakon o energetici, što je veoma važno jer nijednu investiciju nije moguće sprovesti bez adekvatnog zakonodavnog okvira – najavila je državni sekretar u Ministartsvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović.

Ona je kao najvažnije investicije za Srbiju u oblasti energetike navela izgradnju novog termobloka u Kostolcu uz pomoć kineskih partnera, a ukazala je i na neophodnost realizacije projekta termoelektrane Nikola Tesla B3 i hidroelektrane Đerap 3.

Filipović je naglasila da je veoma važno raditi na regionalnom povezivanju u oblasti transporta električne energije, posebno kroz projekat Transbalkanskog koridora, kojim će struja iz delova regiona koji imaju viška struje biti prenošena u zemlje okruženja koje nemaju dovoljno električne energije. Ona je istakla da Srbija ima u planu da uskoro u Beogradu otvori berzu električne energije.

Direktor EPS a Aleksandar Obradović ukazao je na neophodnost regionalne energetske saradnje i dodao da se nada još boljoj saradnji Srbije u oblasti energetike sa Kinom. On je napomenuo da je EPS vodeća elektroenergetska kompanija u Srbiji, koja je uspešno prošla prva dva kruga liberalizacije tržišta struje, a da će od početka 2015. kada će to tržište biti potpuno otvoreno morati da se bori za svakog kupca električne energije u Srbiji. S druge strane, obaveze EPS a su i da bude stabilan izvor pihoda za budžet Srbije, što predstavlja dodatan izazov za tu kompaniju jer su istovremeno i veliki i pritisci da se u Srbiji poveća proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije umesto iz termoelektrana.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;