INFONET-468X60-BANNER

Indija gradi najveći park obnovljive energije na svetu

21.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

U zapadnoj Indiji, na rubu neplodne slane pustinje, odvija se projekat monumentalnih razmera koji ima za cilj da transformiše ovaj region u jedan od najznačajnijih izvora čiste energije na svetu. Sagar Adani, izvršni direktor Adani Green Energy Limited (AGEL) i član jedne od najbogatijih porodica u Aziji, predvodi ovu inicijativu.

Solarni paneli

Ilustracija (Foto: Pixabay)

AGEL, deo Adani grupe koja je najveći indijski uvoznik uglja, sada gradi solarnu i vetroelektranu u državi Gudžarat, projekat vredan oko 20 milijardi dolara. Ovaj obnovljivi park, koji će biti najveći na svetu po završetku za pet godina, proizvodiće dovoljno čiste električne energije za napajanje 16 miliona domova, objavio je CNN, a preneo Blic.

Projekat se nalazi blizu jedne od najopasnijih svetskih granica, između Indije i Pakistana, i prostiraće se na više od 500 kvadratnih kilometara. Adani ističe da je lokacija idealna zbog nedostatka divljih životinja, vegetacije ili naselja, što čini zemljište savršenim za alternativnu upotrebu.

Ovaj poduhvat je ključan za Indiju u njenim naporima da smanji zagađenje i ostvari svoje klimatske ciljeve, dok istovremeno zadovoljava rastuće energetske potrebe. Uprkos izazovima, uključujući optužbe za prevarne poslove koje su uticale na vrednost Adani grupacije, kompanija nastavlja da ulaže u sektor čiste energije. Planira se ulaganje od 100 milijardi dolara u energetsku tranziciju tokom naredne decenije, sa 70% investicija usmerenih ka čistoj energiji.

Premijer Indije Narendra Modi postavio je ambiciozne klimatske ciljeve za zemlju, obećavajući da će obnovljivi izvori energije zadovoljiti 50% energetskih potreba do kraja decenije. AGEL, koji je najveća kompanija za proizvodnju obnovljive energije u Indiji,želi da doprinese ovom cilju sa skoro 30GW energije proizvedene u Khavda parku u Gudžaratu.

S obzirom na to da je Indija treća zemlja u svetu po potrošnji energije, prelazak na obnovljive izvore je neophodan naročito kada se uzme u obzir činjenica da se ova zemlja ekonomski razvija i mogla bi da postane treća najveća svetska ekonomija pre kraja ove decenije. Uz bolji životni standard dolazi i izgradnja velikog broja stambenih i poslovnih zgrada, a potrošnja električne energije se znatno povećava.

Iako su zeleni planovi Adani grupe impresivni, kritičari ukazuju na njena kontinuirana ulaganja u fosilna goriva. Međutim, Sagar Adani naglašava da Indija, koja se suočava sa izazovom zadovoljavanja rastućih energetskih potreba dok istovremeno razvija industriju čiste energije, nema drugog izbora nego da nastavi sa razvojem na oba fronta. Inače, Indija proizvodi 70 odsto električne energije uz pomoć uglja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;