INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Privremena obustava priključenja elektrana na obnovljive izvore zbog ugrožene stabilnosti sistema

03.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Zbog identifikovanih rizika po stabilnost elektroenergetskog sistema, Elektromreža Srbije (EMS) je saopštila odluku o odlaganju priključenja elektrana koje koriste varijabilne obnovljive izvore energije (OIE), uključujući vetar i sunce. Ova mera je rezultat nedostatka kapaciteta za balansiranje sistema, što je ključni faktor za održavanje stabilnosti i sigurnosti snabdevanja električnom energijom.

Vetroelektrana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prema Planu razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2023-2032, koji je nedavno dobio saglasnost Agencije za energetiku, maksimalni kapaciteti za OIE koje sistem može efikasno da balansira iznose 5.800MW, od čega 4.800MW otpada na vetroelektrane, a 1.000MW na solarne kapacitete.

Iz EMS-a naglašavaju da se odlaganje neće primenjivati na objekte koji su već zaključili ugovor o izradi studije priključenja sa operatorom prenosnog sistema u trenutku kada je analiza adekvatnosti izvršena. Na listi izuzetih objekata nalazi se 27 vetroelektrana sa ukupnom instalisanom snagom od 4.199,52MW i pet solarnih elektrana ukupne snage 352MW.

Dodatno, EMS objašnjava da postoji mogućnost izuzetka od odlaganja za one elektrane koje koriste varijabilne OIE, pod uslovom da podnosilac zahteva za priključenje obezbedi dodatne kapacitete za pomoćne usluge sekundarne rezerve, da izdvoji postojeće kapacitete za iste potrebe ili da osigura da drugi tržišni učesnik obezbedi potrebne kapacitete umesto njih.

Ova odluka dolazi kao rezultat temeljne analize adekvatnosti proizvodnih i prenosnih kapaciteta, koja je ukazala na potencijalne rizike za stabilnost sistema usled nedostatka rezervi za balansiranje. EMS je, u skladu sa zakonskim obavezama, objavila obaveštenje o odlaganju priključenja novih OIE elektrana, čime se potvrđuje njihova posvećenost očuvanju sigurnosti i stabilnosti elektroenergetskog sistema u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;