INFONET-468X60-BANNER

Izmena propisa dovela do povlačenja velikog broja zahteva za korišćenje obnovljivih izvora energije

06.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Sektor obnovljivih izvora energije u Srbiji doživeo je značajan preokret, budući da je primetan veliki broj povučenih zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana na prenosnu mrežu. Ova neočekivana promena dovela je do prepolovljenja ukupnog broja podnetih zahteva u periodu od novembra 2023. do februara 2024. godine.

Vetroelektrana

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dr Nenad Jovanović iz kompanije Mott MacDonald, inače koordinator Inženjerskog foruma i član Udruženja OIE Srbija, smatra da je glavni uzrok smanjenog broja zahteva donošenje nove regulative koja zahteva dodatne garancije za investritore istovremeno uređujući problem hiperprodukcije zahteva.

Kako navodi OIE Srbija, nacrtom Plana razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2023-2032. predviđen je maksimalni kapacitet obnovljivih izvora energije koji sistem može efikasno balansirati i on iznosi 5.8GW. Balansne rezerve su projektovane za potrebe balansiranja 1GW solarnih i 4.8GW vetroelektrana, što čini oko 52% od ukupnih trenutnih zahteva za priključenje na prenosni sistem.

Udruženje OIE je prethodnih godina skretalo pažnju na problem hiperprodukcije projekata i prevelikog broja zahteva za priključenje. Tražilo je da se izmeni regulativa kako bi se uveo red u oblasti priključivanja i rasteretili operatori.

Ova situacija postavlja pitanja o ambicijama Srbije da poveća udeo obnovljive energije u ukupnoj potrošnji. Kako se globalna trka za čistom energijom nastavlja, jasno je da će Srbija morati da preduzme odlučne korake kako bi ostala konkurentna i iskoristila potencijale obnovljivih izvora energije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;