INFONET-468X60-BANNER

Štampani beton

02.06.2015. | Gradjevinarstvo.rs

Štampani beton je beton čija je površina ukrašena dezenom i/ili teksturom ili reljefom kako bi podsećala na opeku, ploče, kamen, pločice, drvo i razne druge obrasce i teksture. Štampani beton se obično koristi na terasama, trotoarima, prilaznim putevima, dvorištima, oko bazena ili kao pod u enterijeru.

Štampani beton - primeri

Pristupačna cena štampanog betona čini ga jeftinijom alternativom od korišćenja drugih autentičnih materijala kao što su kamen, škriljac ili opeka.

Istorija štampanog betona

Štampanje betona je postalo popularno 1970-ih godina nakon što je prvi put predstavljeno na Sajmu betona (World of Concrete) u Sjedinjenim Američkim Državama. Građevinari su ovu metodu prepoznali kao novi način za zadovoljavanje kupaca i smanjenja njihovih troškova istovremeno.

Ovakva tehnika štampanja betona je rađena barem od 1950-ih godina. Kada je štampanje betona prvi put počelo postojao je vrlo mali izbor dizajna i boja.

Međutim, kako je ova grana industrije rasla pojavili su se različiti kalupi za utiskivanje tekstura u beton, kao i mnoge različite vrste boja.

Štampani beton

Procedura štampanja betona

Postoje tri procedure koje se koriste u procesu štampanja betona koje ga izdvajaju od drugih betonskih površina: dodatak osnovne boje, dodatak akcentne boje (pigment) i utiskivanje šablona (teksture) u beton.

Nakon štampanja betona, njegova površina se pere i nanose se premazi za zaštitu površine štampanog betona radi postizanja punog efekta štampe, dugotrajnosti i lakšeg održavanja.

Ove tri procedure pružaju štampanom betonu boju i oblik sličan prirodnim građevinskim materijalima koje imitira. On je takođe dugovečniji od svojih originalnih pandana.

Štampani beton

Dodavanje osnovne boje u štampani beton

Osnovna boja je primarna boja koja se koristi u štampanom betonu. Ona treba da odražava boju prirodnog građevinskog materijala koji želimo da imitiramo.

Proizvodi se dodavanjem učvršćivača boje u betonsku mešavinu. Učvršćivač boje je pigment u prahu koji se koristi za bojenje betona.

On se može primeniti korišćenjem jednog od dva postupka: integralnog bojenja ili površinskog bojenja. Integralno bojenje je postupak u kojem se celokupna zapremina betona farba u osnovnu boju.

Celokupna zapremina betona se boji dodavanjem učvršćivača boje u auto-mešalicu koja okretanjem bubnja boji celokupnu betonsku mešavinu.

Štampani beton - kalupi

Površinsko bojenje je postupak gde se površina betona boji u osnovnu boju. Površina betona se boji nanošenjem učvršćivača boje na površinu mokrog betona i posipanjem praha na gornji sloj mokrog betona.

Beton se može obojiti na mnogo načina: preko učvršćivača boja, sastavne tečnosti ili praha, kiselina i dr. Proces integralnog bojenja betona nudi prednosti u pogledu činjenice da se cela zapremina betona boji; međutim, površinska snaga nije povećana kao kod korišćenja učvršćivača boja.

Suvi učvršćivač boja je još jedan popularan način bojenja betona. Ova metoda pokriva samo površinu od oko 5 milimetara, ali pruža betonskoj površini duži vek habanja.

Štampani beton

Dodavanje akcentne boje (pigmenta)

Akcentna boja je sekundarna boja koja se koristi u štampanom betonu. Sekundarna boja se koristi za proizvodnju tekstura i prikazivanje dodatnih građevinskih materijala (npr. maltera) u štampanom betonu.

Dobija se primenom pigmenta za otpuštanje boja u betonu. Taj pigment ima dve svrhe. Pigment se koristi za bojenje betona i on je neadheziv koji se koristi kako bi se sprečilo lepljenje betonskih matrica (kalupa) za beton.   

Štampani beton - izgled drvenog poda

Pigment se može primeniti na jedan od dva načina u zavisnosti od dve forme u kojima se proizvodi: u prahu (pigment napravljen od prahova koji oslobađaju kalcijum i odbijaju vodu) ili tečan - lako aromatični rastvor.

Postoje dva načina nanošenja pigmenta. Jedan je primena pigmenta na samu površinu betona pre nego što se primene teksture na površini betona.

Drugi način nanošenja pigmenta je preko kalupa - pigemnt se nanosi na donju ivicu kalupa i on se prenosi na beton utiskivanjem kalupa u betonsku površinu.

Štampani beton

Obrasci (kalupi) za štampanje betona

Obrazac (dezen, tekstura) je oblik površine štampanog betona. Obrazac odražava oblik prirodnog građevinskog materijala koji želimo da postignemo na našem betonu. Štampanje se vrši utiskivanjem u beton ubrzo nakon što je beton izliven sa posebnim kalupima.

Većina modernih kalupa za štampani beton je napravljena od poliuretana, ali su stariji kalupi pravljeni od raznih metala i nisu imali mogućnost formiranja teksture prirodnog kamena.

Štampani beton - kalupi za štamapanje

Štampanje betona je postupak koji koristi betonske kalupe za pravljenje tekstura u betonu. Kalupi za štampani beton se utiskuju u beton nakon što je nanet agens za odbijanje boja na njih.

Kalupi za štampanje betona se zatim utiskuju u betonsku površinu sa odgovarajućom količinom pritiska, nakon čega se uklanjaju i ostavljaju za sobom štampani beton.

U većini slučajeva, štampani beton se pravi tako da izgledom podseća na obične građevinske proizvode kao što je opeka, kamen, drvo, pločice, kaldrma, a u posebnim slučajevima on se može napraviti tako da dobija izgled geometrije grba, logotipa kompanije, nekog određenog simbola i sl.

Štampani beton - obrasci za štampanje

Prednosti štampanog betona

Dostupnost u različitom nizu dezena i boja - Uz bezbroj kombinacija boja i stotine dezena na raspolaganju, štampani beton nudi neograničene mogućnosti dizajna.

Dugovečnost i performanse - Kao i kod običnog betona, štampani beton će trajati decenijama kada je propisno ugrađen i održavan, čak i kada je izložen oštrim zimskim vremenskim uslovima. Dodavanje čelične armature ili žičane mreže će povećati snagu betona i pomoći u smanjenju pucanja.

Štampani beton - štampanje

Brzina postavke - Za razliku od prefabrikovanih elemenata za popločavanje, štampani beton može biti izliven ili ispumpavan na licu mesta bez potrebe za podizanjem i postavljanjem pojedinačnih elemenata popločanja. Potrebno je oko pet dana za postavku 200 kvadratnih metara štampanog betona prilaznog puta nasuprot 10 do 12 dana za postavku popločanja od prirodnog kamena ili gotovih prefabrikovanih elemenata.

Sposobnost prilagođavanja - Neki proizvođači proizvode prilagođene kalupe koji vam omogućavaju da utisnete logotip vaše kompanije ili bilo koji drugi jedinstveni dizajn koji biste želeli da se nalazi u vašem objektu.

Štampani beton - proces izrade

Estetska vrednost - Štampani beton se može harmonično uklopiti sa skoro bilo kojom vrstom arhitekture ili pejzaža, što ga čini pogodnim za korišćenje od javnih šetališta do privatnih dvorišta.

Isplativost - Štampani beton je često mnogo isplativiji od elemenata za popločavanje od prirodnog kamena, škriljca, opeke ili keramike. Beton može da oponaša lepotu ovih materijala, ali uz mnogo manju cenu i niže ukupne troškove.

Štampani beton

Posebni zahtevi za održavanje

Kao i bilo koja druga vrsta betona i materijala za popločavanje, tako i štampani beton zahteva periodično uklanjanje prljavštine ili mrlja kada je to neophodno ribanjem ili pranjem pod pritiskom.

Štampani beton - površina oko bazena

Zaključak

Štampani beton je logičan izbor kada je u pitanju smanjenje cene, poboljšanje održivosti i doprinošenju ukupnom kvalitetu i estetici vašeg projekta. Jedna stvar koja se ističe u našoj ekonomiji je činjenica da svi teže vrednosti uz što manje troškove. Ovo važi bez obzira da li kupujete potrošni materijal za kuću ili nešto gradite.

Štampani beton se sa svojim vrednostima, estetikom i ekonomičnošću odavno postavio na tržištu kao odličan materijal za popločavanje čije vrhunac tek dolazi.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;