INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelena revolucija u proizvodnji betona

10.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Carbonaide iz Finske upotrebiće gotovo dva miliona dolara prikupljenih kroz početno finansiranje za transformaciju zagađenja vazduha u čvrsti materijal sličan kamenu.

Carbonaide

Foto: Carbonaide

Ovaj metod, utemeljen na naučnim istraživanjima, omogućava da se štetni ugljen-dioksid mineralizuje i pretvori u materijal koji se može koristiti u proizvodnji betona. Time se smanjuje potreba za proizvodnjom cementa koja u velikoj meri učestvuje u globalnoj emisiji ugljenika.

Ako Carbonaide uspešno pokrene masovnu proizvodnju u svojoj pilot fabrici, to će imati veliki uticaj na građevinsku industriju i doprineti zaštiti našeg okruženja. Beton je drugi najkorišćeniji materijal na planeti, a njegova proizvodnja je odgovorna za približno 8% globalnog zagađenja vazduha.

Tapio Vehmas, izvršni direktor kompanije Carbonaide, navodi da je misija kompanije da doprinese stvaranju održive budućnosti kroz inovativnu tehnologiju koja smanjuje emisiju ugljenika prilikom proizvodnje građevinskih materijala, a uz to i zadržava više CO2 nego što se oslobađa tokom njihove upotrebe.

Mineralizacija, hemijski proces koji nastaje kada se određene vrste stena izlože ugljen-dioksidu, omogućava da se zagađenje permanentno skladišti i onemogućava njegov povratak u atmosferu.

Tehnika koju primenjuje Carbonaide, priznata još 2022. godine, doprinosi da se mineralizovani ugljenik integriše u prefabrikovani beton, čime se smanjuje potreba za cementom. Cement je komponenta koja najviše doprinosi zagađenju u proizvodnji betona, sa udelom do 90% ukupnog zagađenja u ovoj industriji.

Tim stručnjaka u kompaniji Carbonaide veruje da je moguće prepoloviti zagađenje koje proizvodi najčešće korišćeni tip cementa. Vehmas vidi veliku mogućnost da izgrađeni svet postane mesto gde se CO2 skladišti, s obzirom na to da predstavlja najveću količinu materijala proizvedenog od strane ljudi.

Drugi inovatori takođe istražuju rešenja za ove probleme, koristeći se metodama iz daleke prošlosti, poput graditeljskih tehnika koje su koristili Rimljani, čije su građevine opstale kroz vekove.

Primena održivih i energetski efikasnih metoda gradnje može značajno doprineti smanjenju zagađenja vazduha i doneti velike uštede.

Inovativni beton koji razvija Carbonaide može dodatno da unapredi već postojeće koncepte održivog dizajna. Industrija sa nestrpljenjem prati probnu proizvodnju u Finskoj.

Vehmas ističe da će glavni izazov u komercijalizaciji biti postizanje nižih troškova u poređenju sa konvencionalnim, zagađujućim alternativama. Ako se to ne postigne, ne može se garantovati dominacija njihove tehnologije u budućnosti.

Ova tehnologija bi mogla da inicira proces u kome će izgrađeno okruženje postati ponor a ne izvor ugljenika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;