INFONET-468X60-BANNER

Prilagođeni prostori - taktilni proizvodi

18.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Proizvodnja taktilnih proizvoda namenjenih slepim i slabovidim osobama su ono čime se bavi DB TAKTIL. Svi proizvodi: taktilne staze (spoljne, unutrašnje), orijentacioni planovi, oznake na vratima i oznake pristupačnosti zapravo su jedenistveni sklop kompletne informatike i signalizacije obuhvaćene Pravilnicima o prilagođavanju objekata za lica sa posebnim potrebama.

Orijentacioni planovi služe za informisanje o rasporedu prostorija i njihovoj nameni, taktilne staze služe za nezavisno kretanje slepih i slabovidih lica kroz objekat na osnovu orijentacionog plana, oznake na vratima sa Brajevim pismom pomažu da se osoba informiše dokle je stigla u kretanju kao i da li je došla do svog željenog odredišta u objektu. Oznake pristupačnosti pružaju informacije o prilagođenosti pojedinih delova objekta određenim kategorijama lica sa posebnim potrebama (slepa lica, gluhonema lica, nepokretna lica u invalidskim kolicima, stare osobe, trudnice itd...).

Taktilna staza kontrast

Taktilna staza kontrast (Foto: DB TAKTIL)

Spoljne-INOX i unutrašnje-INOX i gumene taktilne staze

Taktilne staze su antiklizne i izrađuju se u dve različite taktilne površine preporučene u Pravilniku. Služe za samostalno kretanje slepih i slabovidih lica po unutrašnosti objekta i u spoljnom prostoru od parking mesta za lica sa posebnim potrebama do ulaza u objekat. Pružaju potpunu signalizaciju slepim i slabovidim licima putem belog štapa i dodira nogama prilikom hodanja po njima.

Razlikuju se staze sa:

  • reljefom taktilnih linija, to su staze VODILJE. Njihova svrha je da usmeravaju slepa i slabovida lica po pravcima kretanja u spoljašnjem prostoru od parking mesta za lica sa posebnim potrebama do ulaza u objekat i obratno...
  • reljefom taktilnih krugova, to su UPOZORAVAJUĆE staze. Njihova svrha je da upozoravaju slepa i slabovida lica o početku signalizacije, skretanju, menjanju pravca, raskrsnici, skretanju ka ulazu u druge prostorije, nailazak na Orijentacioni plan i na kraju prestanak signalizacije, što slepom i slabovidom licu pruža informaciju da je došao do glavnog ulaza, lifta, stepeništa i sl.

Važno je napomenuti da je taktilna površina kod spoljnih i unutrašnjih staza projektovana da bude identična. Sve dimenzije: širina staze, širina linija, razmak linija, visina, prečnik krugova, razmak i raspored krugova su identični kod spoljnih i unutrašnjih staza, tako da slepa lica imaju identičnu signalizaciju kako spolja tako i u unutrašnjosti objekta. Razliku mogu osetiti jedino po tvrdoći materijala: metal – guma.

Taktilna staza za spoljni prostor

Taktilna staza za spoljni prostor (Foto: DB TAKTIL)

Taktilne staze za spoljne prostore izrađuju se od INOX lima 316 L. Montiraju se na propisanu širinu 40cm. Spoljna taktilna staza je izuzetno otporna na spoljašnje uslove: sunce, kiša, sneg, led, kao i na habanje. Montiraju se na tlo tj. podlogu (beton, keramika, mermer, asfalt...) čeličnim tiplovima i vijcima kvaliteta A2 (inox, prohrom, rosfraj...) sa upuštenom glavom i inbus zavrtanjem.

Taktilne staze za unutrašnje prostore izrađuju se od presovane vulkanizirane gume propisane širine 40cm. Unutrašnje taktilne staze se mogu izrađivati u više nijansi – boja, kako bi se razlikovale u odnosu na podlogu tj. pod prostora gde su postavljene.  Montiraju se na pod lepljenjem. Koristi se lepak Sintelan - Elapren780. Unutrašnje INOX staze izrađene od INOX 316 L su opremljene dvostrano lepljivom 3M VHB GPH 06 GF trakom.

Taktilna staza za unutrašnji prostor

Taktilna staza za unutrašnji prostor (Foto: DB TAKTIL)

Orijentacioni planovi:

- Taktilni Orijentacioni planovi - izrađuju se od metalnih ili plastičnih ploča sa izgraviranim orijentacionim planom prostorija i nazivima namene prostorija sa klasičnim i Brajevim pismom.  Pružaju informacije o rasporedu prostorija za određenu etažu objekta ili informacije o delovima u odnosu na kompletni objekat.

Orijentacioni plan sa Brajevim pismom

Orijentacioni plan sa Brajevim pismom (Foto: DB TAKTIL)

- Taktilne oznake na vratima sa Brajevim pismom - sadrže informacije na klasičnom i Brajevom pismu koje su navedene na Orijentacionom planu, a to su broj prostorije kao i namena i naziv prostorije. Taktine oznake sa Brajevim pismom za vrata mogu se izrađivati od metalnih ili plastičnih ploča, sa izgraviranim brojem prostorije, nazivom i namenom prostorije, klasičnim i Brajevim pismom. Pružaju informacije o prostoriji tj. njenoj nameni

Metalne taktilne oznake sa Brajevim pismom

Metalne taktilne oznake sa Brajevim pismom (Foto: DB TAKTIL)

Taktilni orijentacioni planovi i taktilne oznake su veoma stabilne i postojane bez ograničenog roka trajanja, prilikom normalnog korišćenja ne mogu se pohabati ni oštetiti.

Oznake pristupačnosti

Oznake pristupašnosti su definisane Pravilnikom i postavljaju se na određenim mestima kako bi pružile jednostavne slikovne informacije o nameni tj, svrsi prostora i delova objekta. Oznake pristupačnosti pružaju informacije o prilagođenosti pojedinih delova objekta određenim kategorijama lica sa posebnim potrebama (slijepa lica, gluvonema lica, nepokretna lica u invalidskim kolicima, stare osobe, trudnice itd...). Postavljaju se na tačno određenim mestima prema arhitektonskom planu etaže.

Aluminijumska oznaka pristupačnosti

Aluminijumska oznaka pristupačnosti (Foto: DB TAKTIL)

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;