INFONET-468X60-BANNER

SAD se hvata u koštac sa dekarbonizacijom cementa i betona

04.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Američko Ministarstvo energetike najavilo je nedavno dodelu grantova u vrednosti od 6 milijardi dolara, koji obuhvataju 33 projekta u više od 20 država, sa ciljem ubrzanja demonstracije industrijskih tehnologija dekarbonizacije na komercijalnom nivou.

Pravljenje cementa

Pravljenje cementa (Foto: Sublime Systems)

Proces proizvodnje Portland cementa, koji uključuje zagrevanje sastojaka do oko 1.500 stepeni, odgovoran je za 5.5% globalnog klimatskog zagađenja ili 8% emisija CO2. Dekarbonizacija cementa i betona postaje neophodna u svetlu rastućih urbanih populacija i propadajuće infrastrukture, koja iziskuje konstantnu potražnju za betonom - materijalom za koji trenutno ne postoji alternativa koja može nadomestiti njegovu funkcionalnost.

Za dekarbonizaciju cementa postoje opšteprihvaćeni pristupi, kao što su smanjenje upotrebe cementa, povećanje efikasnosti peći za cement i prelazak na čistija goriva, kao što su elektrifikacija iz obnovljivih izvora i zeleni vodonik. Pored toga, u oblasti dekarbonizacije cementa i betona pokreću se obećavajući projekti.

Na primer, Sublime Systems, Inc. dobio je grant od 86.9 miliona dolara za prvu komercijalnu proizvodnju elektrohemijskog cementa u Holyokeu, Massachusetts, koji zamenjuje karbon-intenzivan kalcijum karbonat obilno dostupnim silikatnim sirovinama, rezultirajući industrijskim standardom cementa proizvedenog elektrohemijski umesto korišćenjem visoke temperature.

Brimstone Energy, Inc. je dobio grant od 189 miliona dolara za projekt "Duboko dekarbonizovan cement", koji ima za cilj da fundamentalno transformiše način na koji se cement proizvodi, proizvodeći dekarbonizovani Portland cement i smanjujući emisije ugljen-dioksida za više od 120.000 metričkih tona godišnje.

Projekat Heidelberg Materials US, Inc. koji uključuje izgradnju i rad integrisanog sistema za hvatanje, transport i skladištenje ugljenika u njihovom modernizovanom postrojenju u Mitchellu, Indiana, ima za cilj da spreči dva miliona tona ugljen-dioksida godišnje da uđu u atmosferu i utire put ka dekarbonizaciji postojećih cementara u SAD-u.

Ovi projekti predstavljaju ključan korak u smanjenju uticaja proizvodnje materijala na okolinu, smanjujući potražnju za materijalom dok se zadovoljavaju zahtevi performansi, čime se doprinosi smanjenju višestrukih uticaja na okolinu. Industrijski projekti dekarbonizacije, kao što su Sublime Systems, Brimstone i Heidelberg, nude obećavajuće demonstracione projekte koji unapređuju dekarbonizaciju cementa i betona i vode druge kompanije ka pronalaženju novih rešenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;