INFONET-468X60-BANNER

Pametni autoputevi koji svetle u mraku zamenili ulične svetiljke u Holandiji

22.04.2014. | Inhabitat

Svetlosno-upijajuće putne oznake koje svetle u mraku su zamenile standradno ulično osvetljenje na potezu od 500 metara autoputa u Holandiji. Ovaj projekat je prva faza koncepta „Pametni autoputevi“ predstavljenog 2012. godine od strane dizajnera i inovatora Dana Rosegardea (Daan Roosegaarde), o kome smo već pisali u magazinu Build (tekst možete pročitati ovde).

Cilj koncepta „Pametni autoputevi“ je da naprave puteve koji su više održivi i bezbedni pomoću interaktivnih svetala, pametne energije i putne signalizacije koji se prilagođavaju specifičnim saobraćajnim situacijama.

Kako bi se napravili putevi koji sijaju u mraku, oni se tretiraju sa posebni foto-luminiscentnim prahom koji čini ulično osvetljenje nepotrebnim. Prah se „puni“ sunčevom energijom tokom dana, što omogućava da signalizacija svetli do deset časova noću. Holandski novinari koji su već odradili test vožnju na novom putu kažu da on „izgleda kao da se vozite kroz bajkoviti pejzaž“.

Rosegarde je rekao o svojoj ideji, za koju je dobio nagradu „Najbolji koncept budućnosti“ (Best Future Concept) na 2012 Dutch Design Awards: „Jednog dana sam sedeo u svojim kolima u Holandiji, i bio sam zapanjen ovim putevima na koje trošimo milione evra i za koje nikoga ne interesuje kako izgledaju i kako funkcionišu. Počeo sam da zamišljam put budućnosti gde tehnologija iskače sa kompjuterskih ekrana i postaje deo nas.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;