INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rumunski digitalni muzej spaja održivu arhitekturu sa 3D tehnologijom

23.12.2013. | Gizmag

Kladiju Jonesku je arhitekta koji stoji iza projekta prvog digitalnog muzeja u Rumuniji. Smešten u blizini nacionalnog parka Mureš u gradu Pečka (rum. Pecica), neobični muzej u obliku kapele ima veliki zeleni krov i dramatičnu fasadu u obliku šiljka. Kada sunce osvetli zgradu, njen oblik, zajedno sa okolnim dvorištem, pretvara muzej u ogromni sunčani sat.

Pored svog neobičnog oblika, novi muzej je dom za najnoviju 3D tehnologiju, koja omogućava posetiocima da virtualno istraže različite muzeje i artefakte iz celog sveta. „Posetiovi mogu da očekuju da će videti šta god oni odluče da vide. To je digitalni muzej koji omogućava posetiocima da vide mnoštvo predmeta“, kaže arhitekta Jonesku.

„Jedna od osobina koje najviše volim je da možete posetiti bilo koji muzej na svetu koristeći pasivnu 3D tehnologiju. Ekrani osetljivi na dodir dimenzija od 45 inča su veoma impresivan način prenošenja ideja“, objašnjava arhitekta Jonesku.

Sa površinom od samo 125 kvadratnih metara, muzej predstavlja efikasno korišćenje portora predstavljanjem digitalnih izložbi iz celog sveta za čije predstavljanje bi inače bilo potrebno hiljade i hiljade kvadratnih metara prostora.

„Moja omiljena karakteristika muzeja je činjenica da u 125 kvadrata možete prikazati hiljade kvadratnih metara muzeja, korišćenjem samo dela prostora i osoblja, kao i troškova koji pravi muzeji imaju“, kaže Jonesku. „Takođe volim i činjenicu da ljudi često dolaze ovde da vide lokalnu istoriju i tradiciju. Pečka je veoma stara zajednica i ona je najpoznatija po svom hlebu, tako da je funkcionalna peć za hleb, stara 250 godina, takođe prisutna u muzeju.“

Struktura muzeja je izgrađena korišćenjem armirano betonskih zidova i karakteriše je fasada obložena aluminijumom. Fotonaponski paneli snabdevaju muzej sa svojom obnovljivom energijom, dok se siva voda sakuplja i reciklira putem krova i okolnog popločanog dvorišta. Enterijer je opremljen sa LED osvetljenjem, dok je orijentacija prozora postavljena tako da se smanji pregrevanje tokom toplijih meseci.

Muzej takođe podstiče posetioce da istraži obližnji nacionalni park, bilo virtuelno ili fizički. Unutar muzeja posetioci mogu da voze stacionarnu biciklu koja ima senzor pokreta povezan sa zadnjim točkom i digitalnim ekranom. Korisnici zatim praktično mogu istraživati virtuelno neke od postojećih biciklističkih staza. Naravno, postoji mogućnost i korišćenja jednog od 60 bicikala dostupnih u muzeju, sa kojima posetioci mogu da istražuju neku od okolnih staza.

Isključujući vizuelne tehnologije, umetničke skulpture i druge unutrašnje finiše, ukupni troškovi izgradnje muzeja su bili 120.000 evra, i on je završen za samo pet meseci.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;