INFONET-468X60-BANNER

Da li će roboti preuzeti svu izgradnju? Phoenix donosi novo poglavlje u 3D štampanju

02.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Icon, sa sedištem u Teksasu, koja je već poznata po svojim inovacijama u oblasti 3D štampe, nedavno je predstavila svoj najnoviji proizvod - Phoenix, revolucionarni 3D štampač za izgradnju. Ovaj štampač predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodni model Vulcan, omogućavajući bržu i jeftiniju izgradnju betonskih zgrada sa dva sprata.

Phoenix

Phoenix 3D štampač za izgradnju (Foto: Icon)

Phoenix, koji se odlikuje velikom pokretnom rukom na rotirajućoj bazi, razlikuje se od Vulcan štampača koji se oslanja na strukturu stuba i prečke. Ova inovacija omogućila je izgradnju Phoenix House, impresivne strukture visoke 8 metara, koja je sada izložena u Ostinu, Teksas.

Od svog prvog 3D štampanog doma predstavljenog na SXSW festivalu u Ostinu 2018. godine, Icon je izgradio preko 130 domova širom SAD-a i Meksika koristeći svoj Vulcan štampač. Kompanija takođe ima ambiciozne planove, uključujući izgradnju najvećeg 3D štampanog naselja u Teksasu, a učestvovala je i u NASA projektu za izgradnju modela staništa na Marsu i razvoju struktura na Mesecu, uključujući platforme za sletanje, puteve i staništa u okviru projekta Olympus.

Phoenix štampač je dizajniran da bude lakši za postavljanje i premeštanje sa jedne lokacije na drugu, da smanji broj potrebnih operatera i omogući bržu izgradnju većih projekata. Jedan od glavnih izazova u dizajniranju ovog štampača bio je razvoj sistema stabilizacije koji sprečava da se ekstrudirajuća mlaznica na kraju pokretne ruke ljulja zbog sopstvenih pokreta ili vetra. Ovaj sistem ne samo da je povećao mobilnost štampača, već mu je omogućio i izgradnju većih struktura i objekata sa više spratova.

Icon navodi da novi Phoenix štampač smanjuje troškove za polovinu u poređenju sa Vulcanom. Troškovi korišćenja sistema iznose oko 25 dolara po kvadratnoj stopi (oko 0,09m2) za zidne sisteme, odnosno 80 dolara po kvadratnoj stopi za strukture koje uključuju temelj i krov. To bi moglo smanjiti troškove izgradnje tipične američke kuće za oko 25.000 dolara.

Icon je najavio Vitruvius, sistem baziran na veštačkoj inteligenciji uz pomoć koga će svako moći da dizajnira dom koji se može izgraditi koristeći tehnologiju ove kompanije. Cilj Vitruviusa je da na osnovu ljudskih i projektnih ulaza proizvede robustnu arhitekturu, planove i dizajne na osnovu kojih se može odrediti budžet i predati zahtev za građevinsku dozvolu.

Očekuje se da će Vitruvius do kraja godine moći da proizvede kompletnu građevinsku dokumentaciju. Za sada je moguće isprobati Vitruvius u njegovoj beta verziji na veb stranici programa.

Jason Ballard, suosnivač i izvršni direktor kompanije Icon, uveren je da će roboti u budućnosti obavljati svu izgradnju, a većinu informacija će obrađivati veštačka inteligencija. Na taj način će se upola smanjiti vreme potrebno za izgradnju, kao i troškovi, a domovi će biti duplo bolji, navodi on.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;