INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupačno stanovanje: 3D štampanje kuće za samo 18h

30.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Portugalska kompanija Havelar demonstrirala je kako 3D štampanje može znatno unaprediti pristupačnost stanovanja. Njihova prva 3D štampana kuća, izgrađena u Portu, drugom po veličini grada u Portugalu, ovo dokazuje.

Prizemna kuća odštampana za 18 sati

Prizemna kuća odštampana za 18 sati (Foto: COBOD)

Kuća od 80 kvadratnih metara, sa dve spavaće sobe, izgrađena je za samo 18 sati korišćenjem 3D štampača COBOD BOD2, koji je prethodno korišćen i za najveću 3D štampanu zgradu u Evropi.

COBOD, proizvođač štampača, navodi da se kuće kompanije Havelar mogu proizvesti po ceni od 1.500 evra po kvadratnom metru, što je znatno povoljnije u poređenju sa prosečnom cenom u Portu od 3.104 evra po kvadratnom metru. Ova povoljnost proizlazi primarno iz brzine izgradnje koju omogućava 3D štampač.

3D štampanje

3D štampanje (Foto: COBOD)

Sam proces štampanja je trajao 18 sati, ali je za završne radove kao što su instalacija prozora, vrata, panela, krova i ostalih neophodnih elemenata ipak bio potreban rad ljudi. Ceo projekat je završen za manje od dva meseca.

Kuća je prizemna i karakterišu je izraženi rebrasti zidovi - pokazatelj da je izgrađena pomoću 3D štampača. Unutrašnjost je organizovana oko kuhinje i trpezarije, uz dnevni boravak, dve spavaće sobe i kupatilo.

Karakteristični rebrasti zidovi

Karakteristični rebrasti zidovi (Foto: COBOD)

Iako je prilično jednostavna u poređenju sa drugim, skupljim 3D štampanim kućama, ova kuća je usmerena ka potpuno drugačijem tržištu i značajno je jeftinija.

Kompanija Havelar, kojoj je ovo prva 3D štampana kuća, namerava da proširi proizvodnju i dostigne ugljeničnu neutralnost do 2030. godine kroz upotrebu alternativnih građevinskih materijala poput zemlje i slame.

Kuća ima dve spavaće sobe

Kuća ima dve spavaće sobe (Foto: COBOD)

Rodrigo Vilas-Boas, suosnivač kompanije Havelar, izjavio je da sa budžetom od 150.000 evra, mladi par može ostvariti svoj san o kući u dobrom okruženju sa pristupom svim potrebnim uslugama.

Trpezarija

Trpezarija (Foto: COBOD)

Fokusirajući se na izgradnju održivih i pristupačnih zajednica, Havelar namerava da se udruži sa partnerima koji dele njihovu viziju. Ovo bi moglo značiti novu eru u građevinarstvu, gde su kuće ne samo pristupačnije, već i održive, što je ključni korak ka budućnosti u kojoj su domovi dostupni svima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;