SFSOPLATE-468X60-BANNER

Finska gradi podzemno skladište toplotne energije dovoljno da greje čitav grad

29.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Finska energetska kompanija "Vantaan Energia" objavila je planove za izgradnju podzemnog skladišta sezonske toplotne energije u Vantai, koje bi bilo veličine dva Madison Square Gardena i moglo bi zadovoljiti potrebe za grejanjem grada srednje veličine tokom čitave godine.

Varanto

Varanto postrojenje za skladištenje toplotne energije (Foto: Vantaan Energia)

Predviđena je konstrukcija velikih podzemnih pećina koje će se koristiti za skladištenje toplotne energije, koja će se zatim pumpati u domove i poslovne prostore putem postojeće mreže daljinskog grejanja.

Projekat obuhvata ukupno 1,1 milion kubnih metara, uključujući prostorije za obradu, a gradiće se u stenovitom tlu grada na dubini od oko 100 metara, dok bi najdublji delovi mogli doseći do 140 metara.

Planirana je izgradnja tri pećine, svaka dužine 300 metara, visine 40 metara i širine 20 metara. Pećine će se puniti vrućom vodom uz pomoć dva električna kotla snage 60MW, koji će biti pokretani obnovljivim izvorima energije kada su cene struje niske.

U pećinama je pritisak takav da omogućava da temperatura dostigne do 140°C bez ključanja ili isparavanja vode. Koristiće se i višak toplote iz industrije uz pametni kontrolni sistem koji će balansirati izvore energije.

Kada je potpuno napunjeno, Varanto postrojenje za skladištenje toplotne energije imaće kapacitet od 90GWh, što je dovoljno za grejanje svih domaćinstava u jednom finskom gradu srednje veličine tokom cele godine.

Vantai je po broju stanovnika četvrta opština u Finskoj i većina domova je povezana sa gradskom podzemnom mrežom daljinskog grejanja dužine preko 600km.

Finska je, prema izveštajima, najveći proizvođač daljinskog grejanja u regionu u odnosu na broj stanovnika. Proizvela je oko 37,3 teravat-sati u 2023. godini, od čega je više od polovine dobijeno iz obnovljivih izvora, a 14% od otpadne toplote.

Postrojenje za pretvaranje otpada u energiju koje sagoreva domaći i industrijski otpad koji se ne može reciklirati, kao i termoelektrana Martinlaasko koja radi na drva, snabdevaju trenutno Vantai grejanjem. Sledeće godine će biti puštena u rad i postrojenja za sagorevanje opasnog otpada na visokim temperaturama.

Početak izgradnje ulaza u Varanto postrojenje za skladištenje toplotne energije očekuje se za nekoliko meseci, dok bi ono trebalo da počne sa radom 2028. godine.

Kompanija "Vantaan Energia" procenjuje da će izgradnja koštati oko 200 miliona evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;