INFONET-468X60-BANNER

„Elektromreža Srbije“ (EMS): Nismo odgovorni za „Čibuk“

01.07.2014. | B-92

Javno preduzećee „Elektromreža Srbije“ (EMS) odbacilo je tvrdnje da je ono odgovorno za oduzimanje građevinske dozvole za budući vetropark „Čibuk“. Kako se navodi u saopštenju, EMS je prilikom razmatranjem zahteva za priključenje vetroparka „Čibuk“ na prenosni sistem uočilo da je građevinska dozvola za vetropark odnosi i na deo prenosnog sistema koji je u isključivoj nadležnosti toj javnog preduzeća.

- EMS se ne bavi ni davanjem niti oduzimanjem građevinskih dozvola, već je samo ukazao „Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine“ na nepravlinosti u izdatoj dozvoli za vetropark – rekli su agenciji „Beta“ u EMS.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopštilo je 23. juna da je poništilo građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka „Čibuk“ kod Kovina, jer je bila nezakonita. Precizirali su da je dozvola izdata suprotno važećim propisima, jer je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda napona većeg od 110 kilovolti u nadležnosti EMS.

Izgradnja vetroparka „Čibuk“ je investcija američke kompanije „Kontinentla vind partners“ (Continental Wind) i plan je da se uloži oko 300 miliona eva u vetropark snage 145 megavata. Preduzeće EMS je navelo da su firmi „Vetroelektrane Balkana“, koja je zvanično podnela zahtev za priključak vetroparka „Čibuk“, u više navrata ukazivali da priključak može biti isključivo u svojini Srbije, odnosno pod upravom EMS. Predlagana su odgovarajuća rešenja kako bi se situacija rešila na zakonit način. EMS navodi da su „Vetroelektrane Balkana“ uporno ignorisale ta upozoranja i predloge.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;