INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mihajlović: Dozvola za vetropark poništena zbog propusta pokrajine (video)

27.06.2014. | Tanjug

Potpredsednica Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je to ministarstvo, kao drugostepeni organ, moralo da poništi građevinsku dozvolu za izgrađnu vetroparka „Čibuk“ u Kovinu jer je „Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine“ u startu napravio grešku i izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, što nije u skladu sa zakonom.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Mihajlović je rekla novinarima u Vladi Srbije da prvostepeni organ pokrajinska vlada odnosno nadležni sekretarijat nije reagovao na žalbu Elektromreže Srbije, već je odluku o zakonitosti dozvole prepustio ministastarstvu.

- EMS se sa apsolutno jasnom analizom i dokumentacijom u skladu sa zakonom obratio pokrajinskom sekretarijatu koji nije želeo da donese odluku nego je prebacio na ministarstvo kao drugostepeni organ – rekla je Mihajlović.

Ona je komentarišući saopštenje pokrajinske Vlade u kome je navedeno da je to ministarstvo sprečilo realizaciju jednu od najvećih investicija u zemlji rekla da je ministarstvo to učinilo po zakonu.

- Nije dobro da se bilo ko zaklanja iza velikih investitora i investicija, a da u suštini ne reši problem – naglasila je potpredsednica Vlade. - Ako su tako sigurni (pokrajinski sekretarijat) da je sve po zakonu, zašto kao prvostepeni organ nisu doneli odluku i odbili žalbu EMS-a i rekli da je sve po zakonu.

Mihajlović je rekla da će ministarstvo razgovarati ponovo sa investitorom i „Pokrajinskim sekretarijatom“ i pomoći kako da se taj projekat realizuje u skladu sa zakonom odnosno da dobiju energetsku i građevinsku dozvolu. Ona je rekla da je dobra vest za investitore što će Vlada novim zakonima o energetici i planiranju i izgradnji, o kojima će odlučivati u julu, biti predviđene posebne građevinske dozvole za objekat, a posebno za priključak.

- Najlakše je nekog optužiti da ne dozvoljava investicije jer ako ih neko želi, to je ova Vlada, ali izvinite, mora sve da bude po zakonu – dodala je Miahjlović.

Kako je ranije saopšteno, reč je o investiciji vrednoj oko 300 miliona evra, a investitor je kompanija „Continental Wind Partners“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;