SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Puzović: Tražićemo tumačenje ministarstva zbog vetroparka

25.06.2014. | RTV

„Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine“ u obavezi je da, shodno odluci nadležnog ministarstva, ponovo razmotri zahtev investitora i na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja donese odluku u slučaju ukidanja građevinske dozvole za izgradnju vetroparka u Čibuku, izjavio je pokrajinski sekretar Slobodan Puzović.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će njegovo ministarstvo narednih dana rešavati problema nastale poništavanjem građevinske dozvole za izgradnju vetroparka u Kovinu.

- Nisam srećan zbog odluke da se poništi dozvola za izgradnju vetroparka. Ako i postoje formalni razlozi za tako nešto, država mora da razgovara sa investitorima i nalazi rešenja za njihove probleme – kazao je Antić na „Ekonomskom samitu Srbije“ u Beogradu.

Puzović je u pisanoj izjavi za RTV naveo i da će ovaj sekretarijat tražiti od nadležnog ministarstva autentično tumačenje.

- Polazeći od činjenice da je ovaj sekretarijat na osnovu dostavljene energetske dozvole izdate od strane ministarstva nadležnog za poslove energetike već izdao građevinsku dozvolu, a da prema mišljenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ta energetska dozvola ne obuhvata i objekat za prenos električne energije, ovaj sekretarijat će ministarstvu koje je tu dozvolu izdalo uputiti zahtev za izdavanje autentičnog tumačenja – naveo je Puzović.

On je precizirao da to znači davanje mišljenja da li izdata energetska dozvola, osim energetskog objekta za proizvodnju električne energije, obuhvata i trafostanicu. Na osnovu tog mišljenja sekretarijat će ponovo odlučiti o zahtevu investitora. Puzović je podsetio da je „Pokrajinski sekretarijat“ izdao građevinsku dozvolu za izgradnju infrastrukturnog kompleksa vetrogeneratorskog polja Čibuk 1 u Mramorku, investitoru „Vetroelektrane Balkana“ iz Beograda i potvrdio da je JP „Elektromreža Srbije“ (EMS) podnelo inicijativu za poništaj i ukidanje navedene dozvole.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je postupajući po podnetoj inicijativi, odlučilo da poništi izdatu građevinsku dozvolu.

Antić: Rešavaćemo probleme u izgradnji vetroparka

- Ovih dana ću razgovarati sa „Udruženjem za energiju vetra“ i „Elektromrežom Srbije“ i siguran sam da ćemo naći rešenje – kazao je ministar Antić i dodao da se takvi problemi ne rešavaju u upravnom postupku, jer se na taj način teraju investitori iz Srbije.

On je na skupu rekao da mu je veoma teško da priča koliko je Srbija otvorena za investicije u obnovljivim izvorima energije (OIE) dan nakon što je poništena građevinska dozvola. Antić je istakao da su Srbiji potrebni OIE i da je do sada pogrešno predstavljeno da država nema snage i mogućnosti da gradi takve objekte i da oni Srbiji nisu potrebni.

Ministar rudarstva i energetike je podsetio da se Srbija međunarodnim ugovorima obavezala da će do 2020. godine trošiti 27 odsto struje iz OIE i upozorio da „neće moći da se provuče kod Evropske unije“, ako to ne budemo ostvarila.

- Ukoliko Srbija ne izgradi objekte za dobijanje struje iz OIE, biće prinuđena da struju iz tih izvora uvozi, zbog čega je u interesu zemlje investiranje u taj energetski sektor – naglasio je Antić.

On je podsetio da se trenutno radi na novom zakonu o energetici i novom zakonu o geološkim istraživanjima i rudarstvu. Antić je kazao da su Srbiji potrebni novi energetski objekti što su, kako je naveo, pokazale i nedavne poplave.

Damnjanović: Trafostanica nije dobila energetsku dozvolu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je poništilo rešenje pokrajinskog sekretarijata o izgradnji vetroparka Čibuk u Kovinu, pošto za trafostanicu koja je bila predviđena da se gradi za potrebe vetroparka nije pribavljena energetska dozvola, izjavila je državni sekretar u tom ministarstvu Aleksandra Damnjanović.

- Na inicijativu „Elektromreže Srbije“ ministarstvo je poništilo rešenje o izgradnji vetroparka Čibuk, jer je u jednom svom delu bilo nezakonito i ministarstvo je spremno da pruži svaku vrstu pomoći – rekla je Damnjanović „Tanjugu“.

Ona je kazala da se to odnosi, pre svega, na pravnu pomoć „Pokrajinskom sekretarijatu± da bi moglo da izda novo rešenje koje će biti zakonito, ali koje će isto omogućiti da investitor nastavi u vrlo brzom roku sa izgradnjom vetroparka. To ministarstvo je, kako je rekla, prepoznalo taj problem i pre ovog slučaja, tako da će novim Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o energetici ovakve i slične situacije biti izbegnute, tako što će se precizno normirati.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;