IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vetropark Čibuk ostao bez dozvole

24.06.2014. | B-92

Građevinska dozvola kompaniji „Kontinental Vind Srbija“ (CWP) za izgradnju vetroparka u Čibuku, vrednog oko 300 miliona evra, iznenenada je ukinuta. Direktorka CWP-a Ana Brnabić kaže da je time izgrdnja vetroparka dovedena u pitanje.

- Ministarstvo građevinarstva je pre dve nedelje ukinulo pravosnažnost građevinske dozvole za taj vetropark, čija procedura izdavanja je trajala pet godina i u šta je ta kompanija uložila 30 miliona evra – rekla je Brnabićeva na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u organizaciji „Centralno evropskog foruma za razvoje“ (CEDEF).

Vetropark Čibuk u Kovinu treba da bude snage 145 megavata (MW). Ona nije mogla da kaže kada će se krenuti sa izgradnjom tog vetroparka jer, kako je istakla, ako tako ostane, doći će do odlaganja početka izgradnje, koje je bilo planirano u ovoj godini. To je, kako je naglasila, veliki udarac za celu industriju koja se bavi vetroparkovima u Srbiji, jer su, kako je rekla, sve građevinske dozvole izdavane na isti način.

- Ne znam da li će ovaj postupak Ministarstva povući i poništenje svih ostalih građevinskih dozvola za vetroparkove u Srbiji – kazala je ona i istakla da ako ovako ostane trebaće im ponovo pet godina da dobiju novu građevinsku dozvolu. - Ne znam šta dalje, danas imamo sastanak „Srpskog udruženja za energiju vetra“ (SEWEA), čiji je član i kompanija CWP, rekla je ona i dodala da resorno Ministarstvo energetike nije bilo uključeno u to.

Brnabićeva je precizirala da je do ukidanja pravnosnažnosti građevinske dozvole za vetropark kompanije CWP došlo zbog, kako je rekla, nejasnoća da li trafo stanica neophodna za rad vetroparkova, može ili ne može biti na ime investitora. Ona je ukazala i da je najveća zamerka investitora u vetroparkove u Srbiji nestabilan i nepredvidiv zakonodavni okvir, koji se za tu oblast često menja, kao i nepotpuna primena zakonskih odredbi. Srbija, kako je naglasila, bez vetroparkova, neće uspeti da ispuni cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvodi 27 odsto od ukupne potrošnje energije. Ona je navela i da će ukupne investicije u energiju vetra u Srbiji, da bi se ispunila propisana kvota od 500 megavata iz vetroparkova, iznositi oko 700 miliona evra, što je značajno za srpsku privredu.

Ministarstvo: Potreban dogovor sa EMS-om

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je bilo prinuđeno da poništi građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka "Čibuk" u Kovinu, jer je ona bila nezakonito izdata. Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, takva odluka je doneta nakon žalbe Javnog preduzeća "Elektromreža Srbije".

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, objašnava Ministarstvo građevinarstva, izdao je građevinsku dozvolu i za objekat i za priključak, suprotno važećim propisima, prema kojima je odluka o gradnji trafostanice i priključnih dalekovoda snage veće od 110 kilovolti u isključivoj nadležnosti JP „Elektromreža Srbije“ (EMS). Kako se dodaje, kompanija CWP koja gradi vetropark, treba sa EMS „da postigne dogovor o gradnji tog objekta“.

- Nakon ovakvog postupanja Pokrajinskog sekretarijata Ministarstvo je, kao drugostepeni organ, bilo dužno da reaguje i da u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o opštem upravnom postupku poništi rešenje ove institucije – ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je, dodaje se, prepoznalo problem u zakonskoj proceduri, koja predviđa da isključivo javno preduzeće, u ovom slučaju EMS, daje dozvolu za gradnju priključka.

- Novi zakon o planiranju i izgradnji i novi zakon o energetici predviđaće da se energetska dozvola izdaje posebno za objekat i za priključak, čime će zahtevi prema investitoru biti jasnije definisani i slični problemi ubuduće izbegnuti – naglasili su iz ministarstva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručilo je i da će ostati posvećeno stvaranju što boljih uslova za poslovanje i privlačenje investicija, kao i što bržem završetku ranije započetih projekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;