PRIJAVA-468X60-BANNER

Kragujevac: Prve mini solarne elektrane

01.04.2014. | Beta

Struja koju te elektrane proizvedu biće prodata „Elektroprivredi Srbije“. Mini solarne elektrane snage 10 i 15 kilovata postavljene su na krovovima poslovnih objekata u naseljima Male Pčelice i Vinogradi. Očekuju se odobrenja EPS-a za priključenje elektrana na mrežu i početak prodaje struje državi.

Tehnički direktor preduzeća „RD Solar sistem", koje je projektovalo i izgradilo mini solarne elektrane u Kragujevcu, Nemanja Cvetković, rekao je da je ovo jedna od najisplativijih investicija u Srbiji i da se ulaganja vraćaju za pet do šest godina u zavisnosti od snage elektrane.

- Izgradnja mini solarne elektrane snage 10 kilovata košta oko 20 hiljada evra, a može da snabdeva strujom do šest domaćinstava – kazao je Cvetković.

On je naveo da država Srbija u periodu od 12 godina garantuje otkupnu cenu struje iz mini elektrana koja je viša od one koju naplaćuje EPS za isporučenu energiju. U skladu s tim, jedinstvena otkupna cena kilovata biće 20,66 evro centi za kilovat što je više u odnosu na cenu „Elektroprivrede“ od 5,6 evro centi.

- Za vreme trajanja ugovora koji se potpisuje sa EPS, elektrana može da povrati uložena sredstva i zaradi još toliko – rekao je Cvetković.

Preduzeće „RD Solar sistem“ izgradilo je još dve mini solarne elektrane snage 30 kilovata u Zemunu i Kovačici koje takođe čekaju odobrenje za priključak na mrežu EPS. U tom preduzeću navode da pojedine banke odobravaju povoljne kredite na deset godina za ulaganja u izgradnju mini solarnih elektrana, sa grejs periodom od godinu dana.

Zastupnik „Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja“, Jelena Bojović, rekla je da je to udruženje, koje okuplja 23 male firme, oformilo timove inženjera koji su spremni da se i ubuduće uključe u izgradnju mini solarnih elektrana po sistemu „ključ u ruke“ u regionu i Srbiji.

- Klaster će se se predstaviti kao tim malih firmi i želimo da nas ministarstvo i „Privredna komora Srbije“ prepoznaju kao partnera i da pokušamo da kvalitetom u projektovanju i izvođenju radova opravdamo poverenje investitora – rekla je Bojovićeva.

Ona je kazala da su opravdana ulaganja u mini solarne elektrane s obzirom da Srbija ima bolji godišnji prosek sunčanih dana od evropskog, dok centralni deo Srbije ima više sunčanih dana od proseka za celu zemlju. U klasteru su podsetili da se država Srbija obavezala da do 2020. godine, 27 odsto proizvedene energije mora da potiče iz obnovljivih izvora.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;