Kako do bolje zagrejanih stanova (video)

05.03.2014. | RTS

Na Svetski dan eneregtske efikasnosti, u Srbiji oko 80 odsto kuća nema ni izolaciju. Kroz niže račune, ulaganja u energetsku efikasnost se brzo isplate, jer su uštede energije od 20 do čak 70 odsto.

Zbog loše izolovanih zidova, tavana, podruma, dotrajale stolarije i neefikasnih električnih uređaja, samo domaćinstava potroše čak 50 odsto energije. Građani znaju koliko je važno poboljašati eneregtsku efikasnost.

Veoma je nelagodno kada duva košava, a u stanu bez obzira što su zatvorena vrata i prozori vetar može da podigne i tepih, žale se građani.

Od pre dve godine, sve nove zgrade i kuće moraju imati energetski pasoš. Bez njega nema upotrebne dozvole i u njemu piše koliko objekat troši struje, energije za grejanje i hlađenje. Stručnjaci upozoravaju da neki investitori kako bi prošli jeftinije posegnu za nekvalitetnim izolacionim materijalima.

Goran Rodić iz "Građevisko-industrijske komore" ističe da najveći deo materijala potiče sa crnog tržišta.

- Neophodno je da nazorni organi koji vode veće lokacije i veće objekte, kontrolišu materijale i ateste i da li se poštuju propisi i tehnologija postavljanja tih materijala. Lepo na svakom izolacionom materijalu sa legalnog tržišta piše kako se radi – navodi Rodić.

Načelnica "Odeljenja za energetsku efikasnost" Jasminka Pavlović kaže da je tehničkim propisima uređen kvalitet određenih proizvoda.

- Svaki investitor koji kod svog izvođača želi da proveri da li mu ugrađuje kvalitetan materijal treba da traži određene sertifikate, deklaracije i izveštaje određenih proizvođača – napominje Pavlovićeva.

Država je formirala budžetski "Fond za energetsku efikasnost". Najavljuju povoljne krediti za te namene. Za obnovu stambenih objekata moći će da konkurišu građani, a prvi put i skupštine stanara i lokalne samouprave.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ISOMAT
ISOMAT
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.isomat.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

BAUMIT SERBIA
BAUMIT SERBIA
BEOGRAD-KALUĐERICA
www.baumit.rs

BEKAMENT
BEKAMENT
ARANĐELOVAC-BANJA
www.bekament.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...