INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Beograd: Divlja gradnja koči dalekovod

12.11.2013. | Novosti

Žitelji Grocke kroz čija imanja bi trebalo da prođe pristupni dalekovod za realizaciju projekta trafostanice "Beograd 20", već duže vreme ne mogu da se dogovore o visini naknade za zemljište. Upornim odbijanjem da trafo prođe kroz njihova dvorišta, a kablovi iznad kuća, kako kažu u "Elektromreži Srbije", koče posao na izgradnji trafostanice neophodne za sigurno snabdevanje građana strujom.

Kako su u EMS rekli, imaju sve neophodne saglasnosti i dokumentaciju za početak izgradnje visokonaponskog dalekovoda Beograd-Pančevo do trafostanice "Beograd 20", kao i potvrdu Vlade Srbije da je u pitanju projekat od javnog interesa. Početak radova bi trebalo da bude u martu sledeće godine i nadaju se da će do tada da se dogovore sa 30 meštana nelagelnih kuća koji koče posao.

- Vlasnici parcela se ne protive samo da dalekovodi budu postavljeni na njihovim parcelama, već i da iznad njihovih parcela, na kojima su podigli nelegalne objekte, prolaze kablovi-provodnici koji spajaju dalekovode. Strahuju da im zračenje može naškoditi – kaže Monika Novčić iz EMS-a. - Baš zbog sigurnosti od zračenja, iako je to dodatno poskupelo projekat, predviđena minimalna visina provodnika duž cele trase podignuta je na 21 metar, za 10 metara više od standardne visine.

- Rešenje imovinskih odnosa ima ključnu ulogu za ovaj projekat, gde od 55 pravosnažnih rešenja imamo svega 25 sa postignutim sporazumom o visini naknade, što govori o masovnom protivljenju vlasnika da postignu dogovor o naknadi za eksproprisano zemljište – izjavila je Jelena Matejić, izvršni direktor za investicije "Elektromreže Srbije". - Za svako, pa i minimalno, pomeranje dalekovoda potrebno je pet godina da se pribavi nova tehnička i investiciona dokumentacija, a Beograd nema luksuz da može da čeka.

Kako u EMS kažu, situacija je takva da svako dalje odlaganje ozbiljno ugrožava elektroenergetski sistem Srbije i napajanje dvomilionskog grada, uključujući bolnice, porodilišta, škole, predškolske ustanove, republičke i gradske ustanove i stambene objekte.

Postupak eksproprijacije zemljišta radi postavljanja dalekovodnih stubova pokrenut je pred nadležnima opštine Grocka oktobra 2009. godine, a okončan je donošenjem poslednjih rešenja o eksproprijaciji krajem 2012. godine. Za sva stubna mesta dalekovoda izdata su konačna rešenja o eksproprijaciji i rešenja Ministarstva finansija o ulasku u posed.

Pomoć u legalizaciji

"Elektromreža Srbije" je spremna da građanima čiji se objekti nalaze u planiranom koridoru dalekovoda, pomogne da legalizuju svoje objekte. U skladu sa tehničkim mogućnostima i uz saglasnost davaoca akta o urbanističkim uslovima, EMS će osigurati najneophodnija prilagođenja u tehničkoj dokumentaciji i dati svoju saglasnost u procesu legalizacije njihovih objekata pred nadležnim organima opštine Grocka i grada Beograda.

Plan izgradnje

Trafostanica "Beograd 20" bila je predviđena još u Planu investicione izgradnje 1985-1990. godine, sa rokom ulaska u pogon 1990. godine. Međutim, zbog problema sa lokacijom ove TS, kao i zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije došlo do realizacije projekta. Poslednja promena lokacije dogodila se zbog snažnog protivljenja građana 2003. godine, iako je bila pribavljena sva tehnička i investiciona dokumentacija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;