INFONET-468X60-BANNER

Pljevlja: Kamenolom uz izvor

19.08.2013. | Novosti

Najava otvaranja kamenoloma u Vilićima i eksploatacija kamena sa tog područja zabrinule su pljevaljsku lokalnu upravu i Javno preduzeće "Vodovod", pa se postavilo opradano pitanje da li bi miniranje terena na tom području moglo ugroziti izvorište Bezarska vrela iz koga se obezbeđuje trećina vode za snabdevanje grada.

Procenjene rezerve tehničko-građevinskog kamena ležišta "Vilići" su oko 1,16 miliona metara kubnih. Iz Ministarstva ekonomije ranije je saopšteno da će uskoro biti objavljen i tender za odabir koncesionara. Za eksploataciju kamena u ležištu "Vilići" zainteresovana je podgorička kompanija "Bemaks" na čiju je inicijativu Ministarstvo ekonomije uradilo koncesioni akt.

U ovom dokumentu, u poglavlju o merama zaštite životne sredine, navodi se da je eksploatacija i obrada "tehničko-građevinskog kamena, proces koji se, sa aspekta ekologije, smatra rizičnim". Međutim, prema prethodnoj proceni mogućih nepovoljnih uticaja, u dokumentu se navodi da će uticaj kamenoloma na faunu i vazduh biti mali, osim pri radu buldožera i bagera. Navodi se i da eksploatacija neće uticati na stanovništvo i vode, ali u pljevaljskoj lokalnoj upravi i JP "Vodovod" sumnjaju u te podatke jer je izvorište Bezarska vrela udaljeno najviše 700 metara vazdušne linije od kamenoloma.

 - Eksploatacija kamena u Vilićima ne bi trebalo da ugrozi vodosnabdevanje grada, ali bi zbog pouzdanosti sistema trebalo izvršiti ozbiljno istraživanje – smatra direktor JP "Vodovod" Milan Lekić.

Iz pljevaljskog Vodovoda navode da se sa izvorišta Bezarska vrela u ovom trenutku dobija trećina ukupne izvorske vode za snabdevanje grada.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog najave ozbiljnije eksploatacije u kamenolomu "Vilići", koji je oko 700 metara udaljen od ovog izvorišta – kazali su u pljevaljskom "Vodovodu". Sličnog mišljenja su i u lokalnoj upravi u Pljevljima.

- Uticaj rudarske proizvodnje svakako će se odraziti na životnu sredinu, a postoje opravdana strahovanja da će se eventualna miniranja odraziti negativno na vodoizvorište u smislu smanjenja izdašnosti – kazao je Veselin Paldrmić, menadžer opštine.

Male količine

I ranije je u Vilićima eksploatisan kamen, ali je to bilo u vrlo malim količinama u odnosu na one koje predviđa Koncesioni akt. Prostor Vilići zauzima površinu od oko 35.500 metara kvadratnih. U početnoj fazi eksploatisalo bi se godišnje oko 50.000 kubika kamena, a kasnije i znatno više, zavisno od tražnje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SSAB-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;